Rekordokat hozott a rövidebb hét a pénz világában

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A gazdaságban is rövidebb volt ez a hét az általánosnál, mégis fontos fejlemények történtek a pénz világában. Megszűnik a kettős mérce az élelmiszeriparban, azonos minőségű árucikket kell biztosítani a gyártóknak valamennyi piacra. Kiderült az is, mikor startolhat az új magyar szuperbank, és ezen a héten is bejelentettek egy újabb itthoni nagyberuházást. Heti összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Óriási beruházást hoz a Pepco Magyarországra

Újabb óriási beruházás érkezik Magyarországra. Ezúttal a Pepco épít logisztikai központot Gyálon 27,2 milliárd forintból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházásbejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lakberendezési és ruházati termékeket forgalmazó áruházlánc 100 ezer négyzetméteren építi ki magyarországi raktárbázisát. A beruházás 2022-ig több mint ezer munkahelyet létesít.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pepco beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Takarékbank is rekordot jelentett

Az OTP Banké után, a héten újabb rekordról érkezett jelentés a hazai pénzintézetek világából. A Takarékbank közel 8 milliárd forint adózott eredménnyel, a Takarék Jelzálogbank pedig rekordösszegű, a nemzetközi számviteli szabványok szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséggel zárta a tavalyi évet - nyilatkozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A bankvezér figyelemre méltónak nevezte, hogy a Takarék Csoporton belül működő kisbankok és a szövetkezeti hitelintézetek eredményei is számottevően javultak 2018-ban, és szinte az összes leányvállalat nyereséges lett, miközben sikerült érdemben csökkenteniük költségeiket.

Rekordnyereség a Takarék-csoportnál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Történelmet ír az építőipar Magyarországon

Idén februárban 48 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene az előző év azonos időszakához képest, az egyre magasabb bázis ellenére is. Az épületek főcsoportban 39,4 százalékpontos volt a bővülés, az egyéb építmények esetében pedig 65,4 százalék. Munkanaphatással kiigazítva havi alapon 6,7 százalékkal volt magasabb az ágazat teljesítménye.

Az építőiparban még soha nem mértek a februárihoz hasonló bővülést Magyarországon, rekordméretű volt a növekedés - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca kommentárja szerint az építőipari bővülés is jól tükrözi, hogy a hazai feldolgozóiparban egyre több beruházás valósul meg, és egyre kiterjedtebb infrastruktúra-hálózat épül ki Magyarországon.

A közlemény szerint a gazdaság igényli az építőipar jelentős bővülését, sosem látott kereslet jelentkezik az ágazatban. A potenciális megrendelésállomány 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forint, ebből 15 ezer milliárdot tesznek ki az állami megrendelések. Az adatok azt mutatják, hogy az építőipari vállalatok sikeresek a megnövekedett kereslet kielégítésében.

Illusztráció Forrás: DDC

Folytatódik a vámháború, ezúttal az EU keményít be

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott tiltott, washingtoni támogatások miatt – jelentették be Brüsszelben.

Az Európai Bizottság előkészített, és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azokról a termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújthat. Ezek a dohány- és élelmiszeripari termékektől kezdve a bőröndökön, játékkonzolokon, traktorokon át egészen a helikopterekig, a repülőgép- és autóalkatrészekig számos amerikai árut érintenének.

Szakértők szerint a lépés válasz arra, hogy Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő múlt héten hasonló korlátozásokkal fenyegetett 11 milliárd dollár értékben, amennyiben az EU egyes országai nem hagynak fel a Boeing riválisának számító Airbus törvényellenes támogatásával, amely szerinte ekkora kárt okoz évente.

Az EU vámokat vetne ki bizonyos amerikai termékekre Forrás: Steve Daniels WTVD/Facebook

Kiderült, mikor indul az új magyar szuperbank

Korszakos átalakuláson, üzleti és szervezeti megújuláson megy keresztül a Takarék Csoport. A 2010-es évek elején még több mint 120 kisebb-nagyobb takarékból álló integráció 2017 végére 12 regionális takarékban egyesült. 2018. november 30-án a csoport központi bankjának közgyűlésén a takarékok úgy döntöttek, hogy 2019. október végéig egyetlen új, ízig-vérig korszerű, országos lefedettségű kereskedelmi bankban egyesülve folytatják tevékenységüket.

Ennek első lépcsőjeként kezdi meg működését 2019. május 6-án az új Takarékbank Zrt. a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., valamint a B3 Takarék Szövetkezet egyesülésével úgy, hogy a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 Takarék Szövetkezet beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt.-be, amely ezzel egyidejűleg Takarékbank Zrt.-re változtatja a nevét.

A csoport központi bankja, amely MTB Zrt. elnevezéssel működik tovább, lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát ruházza át az új Takarékbank Zrt. részére.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Vége lehet az élelmiszerek kettős minőségének

Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosítsa a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, amely lehetővé teszi a Kelet-, illetve Nyugat-Európában forgalmazott élelmiszeripari termékek esetében tapasztalt kettős mércével szembeni fellépést - közölte az Agrárminisztérium (AM).

Az Európai Parlament jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A rendelkezésnek köszönhetően visszaszorulhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat.

Vége az élelmiszerek kettős megkülönböztetésének Forrás: Shutterstock

Hatalmas fejlesztés az egyik hazai autóipari beszállítónál

Megkezdődött egy új gépsor telepítése a japán tulajdonú AGC autóüveggyár tatabányai üzemében, a beruházás értéke meghaladja a 4 milliárd forintot, és közel 20 százalékkal bővíti az üzem kapacitását.

Az új soron autók oldalüvegei készülnek majd, azonban a gépeken kisebb hátsó ablakok és napfénytetők is gyárthatók. A tömeggyártás 2020 második félévében kezdődik. Az akkor munkába álló gépsor évente 3-4 millió darabos többlettermelést eredményez majd.

Ez a legvonzóbb hazai telekommunikációs munkahely

Idén hatodik alkalommal adták át a Randstad Employer Brand hazai díját, a Randstad Awardot, amellyel a legvonzóbb hazai munkáltatók teljesítményét ismerik el. A világ egyik legnagyobb független munkáltatói márka felmérése eredményeként a telekommunikációs szektor különdíját a Magyar Telekom nyerte el. A Randstad immár hatodik éve végez globálisan független felmérést a munkáltatói márkákról. A kutatás keretében a legnagyobb munkaadók és a különböző szektorok megítélése mellett a munkaerőpiac legfontosabb mozgatórugóit elemzik. A felmérés világszerte 32 országban zajlott, Magyarországon 6879 munkavállalót kérdeztek meg.