Recesszióra számítanak az amerikai pénzügyi vezetők

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
Az amerikai vállalatok pénzügyi vezetői úgy számolnak, hogy a jövő év harmadik negyedévéig be fog ütni a recesszió az Egyesült Államokban. Közel 40 százalékuk azonban már 2020 elejére várja az amerikai gazdaság zsugorodását.
Vágólapra másolva!

Igencsak pesszimista jövőkép rajzolódik ki a Duke CFO Global Business Outlook Survey nevű felmérésből, melyet szerdán tettek közzé a készítők. A kutatás több mint 1500 vállalati pénzügyi vezetőt (Chief Financial Officer, CFO) kérdezett meg, akik közül 469 észak-amerikai társaságnál dolgozott.

Az eredmények alapján 67 százalék számít arra, hogy az Egyesült Államok gazdasága 2020 harmadik negyedévére recesszióba csúszik,

de 84 százalék szerint 2021 első negyedévére biztosan be fog ütni a gazdaság zsugorodása.

Az pedig csak fokozhatja a feszültséget, hogy 38 százalék szerint már a jövő év első negyedévében jön a recesszió – írja a MarketWatch.

Egyre jobban aggódnak az amerikai cégek pénzügyi vezetői Forrás: 123rf.com

A kutatást vezető John Graham – a Duke University professzora – közölte, noha a pénzügyi vezetők kevésbé pesszimisták, mint három hónappal ezelőtt voltak, az mégis szokatlannak számít a felmérés történetében, hogy ilyen sokan várjanak recessziót a következő 16 hónapon belül.

A legutóbbi kutatás azonban még a mostaninál is rosszabb eredményt hozott, ha azt nézzük, hogy a akkor a válaszadók közel fele várt recessziót 2019 végére.

Graham szerint ebben erősen közrejátszhatott a tavalyi negyedik negyedéves részvénypiaci zuhanás, amikor az S&P 500 index közel 20 százalékot zuhant a szeptemberi csúcsáról.

Az idei naptári évre vonatkozó hangulat tehát erősen feljavult, és a medián értékek azt mutatják, hogy a vállalatok 5 százalékkal kívánják növelni a tőkebefektetéseiket a következő 12 hónapban, míg a dolgozóik száma 2 százalékkal, a béreik pedig 3 százalékkal nőhetnek.

Jövőre már beüthet az amerikai recesszió Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal Graham hangsúlyozta, világos trend érzékelhető az amerikai CFO-k hangulatának romlásában.

Az amerikai gazdaság állapotát optimizmussal figyelő pénzügyi vezetők aránya például mára 24,1 százalékra csökkent, míg egy évvel ezelőtt ez az arány még 53,3 százalék volt.

Graham kiemelte, a javuló amerikai beruházási és munkaerő-piaci adatok nem mondanak ellent a következő 16 hónapra vonatkozó recessziós félelmeknek. A szakember szerint ugyanis ezek olyan gazdasági indikátorok, melyek tipikusan addig erősödnek, amíg a gazdaság el nem kezd ténylegesen szűkülni.