Továbbra is bajban a Kraft Heinz vállalat

2019.04.23. 19:03

A Kraft Heinz vezérigazgatójának, Bernardo Heesnek a tavalyi távozása csak egy volt az amerikai élelmiszeripari vállalat problémái közül. Az viszont jó jel, hogy az Anheuser-Busch InBev korábbi ügyvezetője, Miguel Patricio váltja az előző vezérigazgatót – olvasható a CNBC-n.

A bejelentés hatására a cég részvényei 1,3 százalékkal emelkedtek.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Az ikonikus élelmiszeripari vállalat piaci értéke 40,2 milliárd dollárral, vagyis 43 százalékkal esett vissza az elmúlt időszakban,

mivel nem tudott jól reagálni a változó vásárlói ízlésre, és alulmaradt az új márkákkal szembeni versenyben is. Az eladások stagnáltak, a költségcsökkentés pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Februárban jelentették be, hogy négy hónappal korábban idézést kaptak az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől számviteli politikájukkal és a belső kontrollal kapcsolatban.

A cég csalódást keltett a befektetők körében azzal, hogy 36 százalékkal csökkentette az osztalékot, továbbá az éves bevétele messze elmaradt az iparági szakértők becsléseitől. 

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Négy nappal a rossz hírek után Warren Buffett azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a Berkshire Hathaway túl sokat fizetett a Kraftért. 2015-ben a milliárdos vezérigazgató összeállt a brazil magántőke-társasággal, a 3G Capitallel, hogy finanszírozza a Kraft és a Heinz egyesülését – a Berkshire Hathaway és a 3G Capital az élelmiszeripari vállalat két legnagyobb részvényese. 

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Augusztusban a 3G Capital hét százalékkal csökkentett vállalati részvénycsomagját, jelenleg a Kraft Heinz 22 százalékát birtokolja.

A nehézségek miatt a vállalat számos márkáját eladta, például tavaly novemberben megvált tejipari és italgyártó üzleti részlegétől is, a befolyt összeget pedig az adósságok rendezésére fordította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK