Továbbra is bajban a Kraft Heinz vállalat

Kraft Heinz
CHICAGO, IL - MARCH 25: In this photo illustration, Kraft and Heinz products are shown on March 25, 2015 in Chicago, Illinois. Kraft Foods Group Inc. said it will merge with H.J. Heinz Co. to form the third largest food and beverage company in North America with revenue of about $28 billion. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Kraft Heinz vezérigazgatójának, Bernardo Heesnek a tavalyi távozása csak egy volt az amerikai élelmiszeripari vállalat problémái közül. Az viszont jó jel, hogy az Anheuser-Busch InBev korábbi ügyvezetője, Miguel Patricio váltja az előző vezérigazgatót – olvasható a CNBC-n.
Vágólapra másolva!

A bejelentés hatására a cég részvényei 1,3 százalékkal emelkedtek.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Az ikonikus élelmiszeripari vállalat piaci értéke 40,2 milliárd dollárral, vagyis 43 százalékkal esett vissza az elmúlt időszakban,

mivel nem tudott jól reagálni a változó vásárlói ízlésre, és alulmaradt az új márkákkal szembeni versenyben is. Az eladások stagnáltak, a költségcsökkentés pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Februárban jelentették be, hogy négy hónappal korábban idézést kaptak az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől számviteli politikájukkal és a belső kontrollal kapcsolatban.

A cég csalódást keltett a befektetők körében azzal, hogy 36 százalékkal csökkentette az osztalékot, továbbá az éves bevétele messze elmaradt az iparági szakértők becsléseitől.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Négy nappal a rossz hírek után Warren Buffett azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a Berkshire Hathaway túl sokat fizetett a Kraftért.

2015-ben a milliárdos vezérigazgató összeállt a brazil magántőke-társasággal, a 3G Capitallel, hogy finanszírozza a Kraft és a Heinz egyesülését – a Berkshire Hathaway és a 3G Capital az élelmiszeripari vállalat két legnagyobb részvényese.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Augusztusban a 3G Capital hét százalékkal csökkentett vállalati részvénycsomagját, jelenleg a Kraft Heinz 22 százalékát birtokolja.

A nehézségek miatt a vállalat számos márkáját eladta, például tavaly novemberben megvált tejipari és italgyártó üzleti részlegétől is, a befolyt összeget pedig az adósságok rendezésére fordította.