Gyanús-e, ha egy ingatlant túl olcsón kínálnak?

Sokféle oka lehet annak, miért olcsóbb egy ingatlan az elvárhatónál - érdemes lehet kinyomozni az okát
Vágólapra másolva!
A vizsgálatok szerint a magyarok nagyon árérzékenyek, azaz keresik és előnyben részesítik az olcsó termékeket. Ugyanakkor, ha valami olcsó, azt azért gyanakodva vizsgálgatjuk, mert sejtjük, hogy lehet valami gond vele, akadhat egy gyenge pontja. A Balla Ingatlan körbejárta, hogy mire gyanakodjuk, ha épp egy túl olcsónak tűnő ingatlannal találkozunk.
Vágólapra másolva!

Egy ingatlan alapvetően két ok miatt lehet túl olcsó: vagy az ingatlan adottságaival van valami probléma, vagy az is lehet, hogy pusztán hibás árazásról van szó.

„Rengeteg olyan tényező akad, amely negatívan befolyásolja az árat. Ilyen lehet egy leromlott állapot, egy rossz lakóközösség, zaj, illetve jogi problémák" - sorolta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának vezetője hozzátette, hogy számos előnytelen környezeti tényező is előfordulhat egy ingatlan esetében:

egy közeli szeméttelep, egy autópálya, valamilyen gyár, üzem vagy műhely - ami nem feltétlenül zajt, hanem mondjuk romló levegőminőséget jelent -, esetleg egy vasúti sín, vagy egy szennyvízátemelőtelep, stb.

Emellett lehet szó az ingatlannál egy

komoly szerkezeti vagy statikai hibáról is, ami nem feltétlenül nyilvánvaló a laikus számára,

hiszen ő csak azt figyeli, hogy az ingatlan jó állapotúnak, felújítottnak tűnik. De még akár egy kedvezőtlen építésügyi előírás megjelenése is okozhat árcsökkenést, mivel mérsékli az érintett ingatlan értékét.

Sokféle oka lehet annak, miért olcsóbb egy ingatlan az elvárhatónál - érdemes lehet kinyomozni az okát Forrás: Central Home

Ha társasházi lakás az eladó ingatlan, akkor magával a társasházzal is adódhatnak gondok. Például egy felhalmozott társasházi tartozás csökkenti egy ingatlan értékét, főleg akkor, ha a lakóközösség fizetési hajlandósága alacsony szinten áll. Ilyen környezetbe ugyanis senki nem költözik szívesen.

A jogi problémák között egyrészt lehetséges, hogy egy végrehajtás előtt ingatlanról van szó, amit sürgősen el kell adni. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy

osztatlan közös tulajdonú az ingatlan, ami már eleve nem túl vonzó, de az még inkább eltántorítja a vevőket, ha az osztatlan közös tulajdonbeli viszonyokat semmilyen megállapodás nem szabályozza.

Az is elképzelhető azonban, hogy egy olyan társasházról van szó, mely jogilag nem lett társasházzá nyilvánítva, nincsenek benne külön tulajdonként bejelentett lakások. Végül pedig az is az ár csökkenésének irányába hat, ha egy ingatlant több rendezetlen adósság is terhel.

A fentiek mellett pedig lehet az olcsó ingatlan oka a hibás árazás is, amelyik ritkán ugyan, de előfordul. Ahogy a túlárazás is probléma, hiszen az előbbinél pénzt, utóbbinál időt veszít az eladó. Célszerű értékbecslést végezni az eladás előtt, vagy ingatlanközvetítőhöz fordulni, akik szintén tudnak segíteni a megfelelő árazás kialakításában. Emellett az ingatlanközvetítő azért is tehet, hogy egy adott lakás jobb áron keljen el, mint amennyi első pillantásra benne van. Adhat ötleteket a tulajdonosoknak olyan kisebb átalakításokra, melynek révén kedvezőbb lesz az ingatlan megjelenése, de a jobb fotók vagy egy hatékonyabb szöveg kialakításában is segíthet.

Természetesen előfordul, hogy egy tulajdonos szorult helyzetben van, és ezért a gyors adásvétel reményében a piaci árnál 10-30 százalékkal olcsóbban kínálja ingatlanát.

Ez azonban nem túl gyakori eset, és ilyenkor jellemző, hogy már az eladó szűkebb környezetéből jelentkezik egy vevő az ingatlanra.

Vagyis az ingatlanhirdetéseket böngészgető érdeklődőként nem sok esélyünk van egy ilyen ajánlatot kifogni.