Az ország, ahol évente közel 1000 kocsmát zárnak be

ALCOHOL bar BEER Business CAFE Capital (City) England EUROPE evening Group HORIZONTAL illuminated Indoors LIGHTING London MAN NIGHT People PUB RESTAURANT TOURISM TOURIST United Kingdom WOMAN
United Kingdom, London, Southwark, The Horniman at Hay's pub
Vágólapra másolva!
Csúcsot döntött tavaly a bezárt brit pub-ok száma - írja az Independent. 2018-ban közel 1000 ilyen létesítmény húzta le a rolót. Ez nem pusztán gazdasági vonatkozású kérdéseket takar, hiszen a minőségi italozók a vidéki kisebb településeken, de még a nagyvárosokban is, hagyományosan a közösségi élet fontos színtereinek számítanak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo korábban megírta, közel két évtizede tart a kocsmabezárási hullám az Egyesült Királyságban. Újonnan megnyílt egységek éppúgy becsuknak, ahogy évtizedek, ha nem egyenesen évszázadok óta működő vendéglátó helyek. Az okok általában jól körülhatárolhatók: egy pub üzemeltetése egyre többe kerül, részben a forgalmazott italok bekerülési ára, részben az ott dolgozók emelkedő bérköltsége miatt, miközben a vendégek egyre kevésbé látogatják az egykor kedvelt helyeket.

Az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó brit Altus Group most kiadott éves jelentése szerint, 2018-ban 914 kocsma zárt be az Egyesült Királyságban.

A 2019. január 1-jei adatok szerint Anglia és Wales területén összesen 41 536 pub működött, ami 1530-cal kevesebb, mint 2017 áprilisában.

The Horniman at Hay's pub Londonban Forrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

A vendéglátó helyeket üzemeltetők szakmai szervezetei szerint egyértelműen a növekvő költségek és az üzemeltetőket sújtó speciális adóterhek miatt zárnak be az angol kocsmák. Ezek több képviselője kifejtette abbéli meggyőződését, hogy ha London nem tesz valamit azért, hogy az egységek fenntartását megkönnyítsék, még több pub ajtajára kerül majd ki a "bezárt" tábla.

Egy, az üzemeltetők körében nemrégiben elvégzett felmérés szerint a 650 válaszolónak háromnegyede gondolta úgy, hogy a mostani adó- és járulékterhek rendszere kifejzetten hátrányosan érinti a kocsmákat.

Nem segíti eredményes működésüket az sem, hogy a fogyasztói szokások megváltoznak, és sokan inkább otthoni vagy irodai környezetben kávéznak, mintsem a pub-okban múlassák az időt.

Hét évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban még 54.674 pub-ot tartottak nyilván.

Alex Probyn, az Altus Group szolgáltatási részlegének vezetője azt mondta, számos körülmény megnehezíti az üzmeltetők dolgát. Ezen véleménye szerint segíthet az, hogy áprilistól cégük is kedvezményt ad a helységek bérleti díjából azoknak a vállalkozásoknak, amelyek forgalmas főutcai, értékes és magasabb bérleti díjon kivehető üzlethelységet bérelnek tevékenységükhöz.