Félmilliárdos számlagyárat számolt fel a NAV

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás, bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás,
NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás, 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországon; a bűnözői csoport félmilliárd forintnyi adót csalt el, a költségvetésnek okozott kárt azonban teljes egészében fedezi a gyanúsítottak és cégeik zár alá vett vagyona – közölte a hatóság regionális sajtóreferense.
Vágólapra másolva!

Kovács Dorina százados tájékoztatása szerint a borsodi és hajdúsági csalók budapesti székhellyel hozták létre a kizárólag valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott társaságot.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tizenkét ügyfelüknek gyártottak rendszeresen nagy összegű számlákat, különböző, soha meg nem történt munkavégzésekről és beszerzésekről.

A megrendelők a számlák felhasználásával csaknem ötszázmillió forinttal tudták csökkenteni befizetendő általános forgalmi adójukat és társasági adójukat.

A látszat fenntartása érdekében a számlagyár vezetői egy szlovák "bukó" céget is létrehoztak, a fiktív számlák ellenértékeit ide utalták, majd készpénzben felvették és visszaadták megrendelőiknek.

Illusztráció Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A NAV pénzügyi nyomozói a költségvetésicsalás-sorozat megszakítására egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, tizenegy gyanúsítottat hallgattak ki, közülük

hármat letartóztattak.

Az adóhatóság az akcióban az okozott vagyoni hátrány és a várható bírságok biztosítására ingatlanokat, üzletrészeket, gépjárműveket – közük egy jachtot – vett zár alá, több mint egymilliárd forint értékben.