A visegrádi országok és Japán közti együttműködés erősítése a V4-ek stabilitását és súlyát is növelheti

2019.04.25. 15:23

Erősíteni kell az európai uniós gazdasági növekedés motorjának számító visegrádi országok és Japán közti együttműködést, az az a V4-ek stabilitását és súlyát is növelheti - jelentette ki Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter Pozsonyban, a visegrádi országok és Japán miniszterelnökeinek találkozóján.

A visegrádi országok és Japán közti együttműködés erősítésével a világ két fejlett és gyorsan növekvő régiója között erősödik az összeköttetés, ez pedig növelheti Közép- és Kelet-Európa országainak gazdasági stabilitását és szerepét az Európai Unióban.

Mateusz Morawiecki lengyel, Abe Sindzó japán, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a visegrádi négyek és Japán vezetőinek pozsonyi találkozóján 2019. április 25-énForrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A pozsonyi találkozón elsődlegesen a gazdasági együttműködés bővítésének módjai, azon belül a kutatás és az innováció nyújtotta lehetőségek kerültek terítékre. Szó esett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről, a migrációról, az európai parlamenti választásokról, valamint egyes globális kihívásokra adható válaszokról is.

Magyarország és a visegrádi országok gazdasági növekedése jelentősen meghaladja az uniós átlagot, és Japánnak mindegyikükkel jelentős gazdasági kapcsolatai vannak. A távol-keleti országnak több mint 160 vállalata működik Magyarországon, és ezzel a legfontosabb ázsiai befektetőnek számít - nyilatkozta Varga Mihály a találkozó után. Az együttműködés erősítése új irányokba is bővülhet, leginkább a tudomány, a kutatás és az innováció területén. A miniszter méltatta és fontos eredménynek nevezte az EU és Japán között megszületett stratégiai partnerségi megállapodást, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást is, és az utóbbit mindkét fél számára előnyösnek minősítette.

A visegrádi négyek és Japán vezetőinek pozsonyi találkozója után tartott sajtótájékoztatóForrás: MTI/TASR/TASR/Martin Baumann

Varga Mihály elmondta, hogy a találkozón szó volt több, az Európai Uniót érintő kihívásról, ezen belül a közelgő európai parlamenti választásokról, amelyet mindannyian nagyon fontosnak tartanak, valamint a migrációról, amelyre mindannyian a külső határok teljes védelmét látják megoldásnak, illetve a Brexitről is, ahol azt tartják a legfontosabbnak, hogy sikerüljön elkerülni az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépését.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő, a találkozó házigazdája a résztvevők közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a visegrádi országok az EU leggyorsabban növekvő régiójának számítanak, stabil, tiszteletet élvező országok, és kapcsolataik is átlagon felüliek, amit a japán miniszterelnök mostani látogatása is bizonyít.

A visegrádi négyek és Japán vezetőinek pozsonyi találkozóján 2019. április 25-énForrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Andrej Babis cseh miniszterelnök megemlítette, hogy a találkozón megmutatták a japán kormányfőnek, hogy a V4 egy egyértelmű nézeteket valló, erős blokk, amely erős nyomásgyakorlásra is képes, az EU-ban pedig példaértékű lehet gazdasági eredményei, alacsony munkanélküliségi adatai és biztonsága alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sikeresnek minősítette a pozsonyi találkozót, és különösen pozitív folyamatkánt értékelte a V4-ek és Japán gazdasági kapcsolatainak dinamikus fejlődését.

Abe Sindzó japán miniszterelnök rámutatott, hogy Japán szeretné erősíteni gazdasági kapcsolatait a V4-es országokkal, melyeknek az unión belüli szerepe stabil gazdasági növekedésüknek köszönhetően erősödik.