Nem találja ki, hol van a világ legnagyobb drónos szállítóhálózata

Zipline, drónos házhozszállító cég, drón, házhozszállítás
A drone releases a blood package during the visit of World Bank Group President Jim Yong Kim in a drone port project run by Zipline Inc. at Muhanga District, southern Rwanda on March 21, 2017 during his visit to witness the impact of key government initiatives supported by the World Bank. (Photo by CYRIL NDEGEYA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem Európában, az USA-ban vagy Ausztráliában működik a világ legnagyobb, drónos szállításokat megvalósító szolgáltatása, hanem Afrikában, Ghánában. Ráadásul az ott üzemeltett gépeket egy roppant fontos szegmensben, az állampolgárok egészségügyi ellátásában alkalmazzák - írja a Fast Company.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo bemutatta, a drónokat igen sokrétűen, és egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a világon, számos iparágban, gazdasági szegmensben. A jelenlegi legnagyobb hálózatuk azonban Afrikában, Ghánában működik, illetve bővítik folyamatosan, ahol a cél több mint 2000 egészségügyi központ, illetve ellátóhely kiszolgálása ezekkel az eszközökkel. A napi 600 repülés 12 millió ember számára biztosíthatja a hozzáférést fontos gyógyszerekhez, vagy épp vérkészítményekhez, a fővárostól távoli, fejletlen infrastruktúrájú vidéki térségekben.

A szolgáltatást a kormány megbízásából a Zipline üzemelteti, jóval nagyobb volumenben, mint Ruandában, ahol 2016-ban indították el.

Ott két évre volt szükségük ahhoz, hogy a kezdeti egyetlen egészségügyi központ számát, amelyet a drónok segítségével ellátnak, 25-re növeljék. A cél Ghánában ennél jóval ambiciózusabb: 9 hónap alatt szeretnék elérni azt, hogy 2000 egészségügyi intézménybe jussanak el szükség szerint gépeikkel.

Munkában a Zipline egyik vérszállító drónja Ruandában Forrás: AFP/Cyril Ndegeya

A 2016-ban elindított ruandai szolgáltatás keretében a cég drónjai több mint 1 millió kilométert repültek eddig, és mostanra elérték az országos lefedettséget.

A cél Ghánában is az, hogy a távoli országrészekben rendelkezésre nem álló gyógyszerek, oltóanyagok és más, az ellátáshoz szükséges készítmények hamar a gyógyító munkát végzők keze ügyébe kerüljenek. Például a kórházaknak nem kell mást tenniük, csak szöveges üzenetet kell küldeniük arról, mire van szükségük, miből fogytak ki, és már indulhatnak is a drónok a négy központi telephelyük egyikről a célhoz. A mostani bázisok révén az ország legtávolabbi pontjaiba is eljuthatnak 15-20 perc alatt a repülő szerkezetek, értékes szállítmányukkal.

Felkészítés a bevetésre: ez a drón az Accrától 70 kilométerre északra fekvő Omenakóba indul hamarosan Forrás: AFP/Ruth Mcdowall

"Ghána olyan államigazgatással és kormánnyal rendelkezik, amelyek nagyon-nagyon sokat fektetnek az infrastruktúrába, az egészségügybe és a technológiába" - mondja Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója. A cégvezető megerősítette: Ghánában is az országos lefedettség elérése a cél, és az, hogy a repülési idő semelyik célállomásra ne haladja meg a 15 percet az országon belül.

Ez a repülési idő ugyanis szó szerint életmentő lehet.

Egy korábbi próbarepülésről készült felvétel Ruandából Forrás: AFP/Stephanie Aglietti

A cég több országban elindítaná szolgáltatását, többek között az Egyesült Államokban is. Itt az Amazon alapítója, Jeff Bezos, még 2013-ban beszélt először a tervezett drónos házhozszállításokról. Ám a fejlesztések a tervezettnél lassabban haladtak, és más versenytársak is csak nemrég kezdhették meg szolgáltatásaik biztosítását, illetve állnak azok engedélyezés alatt.