Királyi bútorokat árvereznek el a Rothschildok

Ancient Anatolian Guennol Stargazer statue on auction in New York New York United States 2017 April Christie’s Auction House Kiliya-type Anatolian marble female idols Ancient Anatolian Guennol Stargazer statue third millennium BC
NEW YORK, USA - APRIL 28: People attend an auction to buy one of best examples of Kiliya-type Anatolian marble female idols Ancient Anatolian Guennol Stargazer statue, which dates back to the third millennium BC, at Christie’s Auction House in New York, United States on April 28, 2017. Guennol Stargazer statue was sold about 14,5 millions dollars at the auction. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egykor európai uralkodóházak tulajdonában álló műkincseket, használati és berendezési tárgyakat is árverésre bocsát a Rothschild-család. Ez igen ritka alkalomnak számít, a gazdag család ugyanis csak ritkán jelenik meg eladóként az aukciós piacokon - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Összesen közel 13 millió dollár (kb. 3,6 milliárd forint) értékben bocsátanak árverésre műkincseket és használati tárgyakat a Rothschildok. Azokra a Christie's július 4-i aukcióján lehet majd licitálni.

A legnagyobb érdeklődés várhatóan V. Fülöp spanyol király 1713-ban készített komódjait övezi majd.

Csak ennek a két darabnak az értékét 1,5-2,5 millió font közé teszik az elemzők.

A Christie's viszi aukcióra a család tulajdonában álló műkincseket (ilusztráció) Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A másik fontos darab Jean-Henri Riesener nevéhez köthető, aki a francia királynő kedvenc berendezési tárgy készítője volt. A mester 1780 körül készített Marie Antoinette számára egy mahagóni íróasztalt, aminek értéke most akár az 1 millió fontot (kb. 380 millió forint) is elérheti, és a várakozások szerint, el is kellhet ennyiért.

A Rothschildok az 1789-es francia forradalom után jutottak hozzá több, különösen értékes berendezési tárgyhoz, elsősorban Versailles-ból.

A dúsgazdag famíliát később több más gazdag család is próbálta utánozni, amelynek tagjai később még több, de mindig különleges tárgyakat és műkincseket vásároltak meg a műkincs piacról.

"Van valami különlegessége azoknak a tárgyaknak, amelyek egykor a Rothschildok tulajdonában voltak" - állítja Robert Couturier, egy belsőépítész New Yorkból. "Ők egy saját világot teremtettek ízlésből és elegenciából" - teszi hozzá.

Sokan épp ezért tartják különleges alkalomnak a mostanit, amiben a család nem vevőként, hanem eladóként jelenik meg a piacon. Legutóbb 2015-ben történt ilyen, amikor két Rembrandt-művet értékesítetettek, a vásárlók a francia illetve a holland kormány voltak.