Nagyon hajtja az ingatlanpiacot a csok

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Debrecen, 2017. május 25. Eladó lakást hirdető felirat egy debreceni társasház előtt 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az első negyedéves adatok alapján a kedvező tendenciák idén tovább erősödnek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések - áll az ingatlan.com elemzésében, amely azt vizsgálta, hogyan változott az eladó lakások kínálata és a kereslet, miután ismertté vált, milyen elemekkel bővül a rendszer. Máig tartó lendülettel a tavalyi év második felében pörgött fel a piac, a csok idén júliustól várható bővítése pedig már most érezhető lökést ad mind a kínálatnak, mind a keresletnek.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan.com elemzése szerint idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban.

A kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bővülésével is együtt jár a piacon.

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fővárosban.

Jelentős volt a kínálat és a kereslet bővülése az ingatlanpiacon márciusban, vidéken még dinamikusabbak a változások Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendületet vett.

A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedést mért az ingatlan.com. Felzárkóztak a községek is, 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre.

A kiemelkedő kínálatbővüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint

a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év elején látható kínálat- és keresletbővülés alapján idén a tavalyinál jobb évet zárhat a magyarországi lakáspiac. Az adásvételek túlnyomó része azonban az év második felére esik majd, a csok új elemei ugyanis csak július 1-jétől válnak elérhetővé.