A családvédelmi intézkedéseknek komplex hatásuk lesz

2019.04.25. 22:55

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyi államtitkára a Budapesti Corvinus Egyetemen, egy szakmai konferencián azt mondta, a családvédelmi akciótervnek komplex hatása lesz, amellett, hogy kedvezően befolyásolja a lakásépítést, a beruházásokat és ezáltal a GDP-bővülést is, a munkaerőpiaci helyzetet is javítja, és az intézkedéseknek köszönhetően nőhet a születések száma.

A februárban bejelentett családvédelmi intézkedések gazdaságpolitikai vonatkozásairól a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett tanácskozáson az államtitkár azt mondta, a munkaerő-helyzetet egyebek közt azzal próbálja javítani az akcióterv, hogy

a kisgyerekes anyákat igyekszik visszacsábítani a munkaerőpiacra.

Emellett a nyugdíjaskorúak közül is több tízezer ember tovább foglalkoztatható. A kormány azzal számol, hogy összességében mintegy háromszázezer ember tekinthető munkaerő-tartaléknak.

A családvédelmi akcióterv a komplex hatások révén ösztönzi a beruházásokat és a lakossági fogyasztás bővülését, emellett segíti a humántőke fejlesztését, például a továbbtanulást

- mondta Gion Gábor.

IllusztrációForrás: 123RF

Az államtitkár azt is mondta, hogy idén az akcióterv költségvetési hatása a GDP 0,3 százalékát, jövőre 1,1 százalékát teszi ki. Emellett azonban növekedési többlettel is jár, az idén a GDP-t 0,1-0,2 százalékkal, 2020-ban 0,3-0,5 százalékkal emelheti meg.

Ezzel együtt a hiánycélra sem az idén, sem jövőre nem gyakorol hatást.
Kedvezőnek ítélte, hogy mivel az akcióterv a beruházásokat bővíti, ezáltal nőhetnek az adóbevételek.