Rekordnövekedést ért el a Takarék Csoport

takarékszövetkezet
Gádoros, 2012. január 16. Takarékszövetkezet felirat a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet gádorosi központjának és kirendeltségének épületén. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Csaknem 12 milliárd forintra gyarapította aggregált, adózás előtti eredményét a Takarék Csoport az elmúlt évben az előzetes, nem auditált adatok szerint. Ez igen jelentős, csaknem 20 milliárd forintos javulást mutat a 2017-es évhez képest annak ellenére, hogy a takarék szektor üzleti és szervezeti átalakítása jelentős ráfordításokat vett igénybe.
Vágólapra másolva!

A csoporton belül a központi bank, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) több mint harminc százalékkal, közel 7,7 milliárd forintra emelte adózás utáni eredményét, ami messze felülmúlta az előzetes várakozásokat is.

A Takarék Csoport az egyik legnagyobb magyarországi pénzpiaci csoportként idén további növekedéssel számol.

A budapesti közgyűlésen bemutatott tájékoztatóból kiderült: számottevő fordulat történt a Takarék Kereskedelmi Bank és a többi szövetkezeti hitelintézet teljesítményében. Előbbi csaknem 12 milliárddal, több mint 1,8 milliárd forintra javította adózás előtti eredményét, utóbbiak pedig 2018-ra lényegében ledolgozták korábbi veszteséges gazdálkodásukat.

Takarékszövetkezet felirat a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet gádorosi központjának és kirendeltségének épületén (2012) Forrás: MTI/Rosta Tibor

A közgyűlés elfogadta a társaság éves beszámolóját, amely szerint a MTB Zrt. – az előzetes várakozásokat is meghaladva –

a magyar számviteli szabályok szerint 7,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárt, mérlegfőösszege egy év alatt majdnem 30 százalékkal nőtt és az év végén 1165 milliárd forintot tett ki.

A közgyűlés jóváhagyta az új üzleti stratégia megvalósításának előrehaladásáról szóló beszámolót is. A tavaly november 30-án elfogadott üzleti és szervezeti átalakítások végrehajtása jól halad, fontos előrelépés történt többek közt a központi termékek bevezetése, az integrációs adattárház és az adattárház alapú kockázatelemzési program kialakítása, az azonnali fizetési rendszerre (AFR) való átállás előkészítése terén. Az MTB egyik legfontosabb feladata idén a 2018-ban elfogadott üzleti stratégia mentén a takarékok egyesülésével létrejövő új Takarékbank munkájának támogatása, emellett pedig új fejlesztések (mobilapplikáció, Takarék-busz, Okospont és befizetésre alkalmas ATM-ek) megvalósítása, illetve továbbfejlesztése az ügyféligények alapján.

A közgyűlésen 6,6 milliárd forint osztalék kifizetésről is határoztak.