Tartják magukat a nyomtatott könyvek

Alexandra, könyvesbolt
Budapest, 2017. január 19. Az Alexandra könyvesháza Budapesten, a Károly körúton 2017. január 19-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Tartják magukat a nyomtatott könyvek, az online vásárlást egyre többen választják kényelmessége és a gyakori árengedmények miatt - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Világgazdaságban és a Magyar Hírlapban csütörtökön, a Budapesti Nemzetközi Könyvvásár első napján megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Gál Katalin beszélt arról, hogy a 20 ezres példányszám a sikerlisták első felébe repíti a szerzőket, de 10 ezressel is be lehet kerülni a top 10-be.

Mint mondta, a tipikus magyar könyvvásárlók a 40-es nők, igaz, ők az egész családnak vásárolnak. A hangoskönyv egyelőre nem szorítja ki a kézbe vehető, lapozható, nyomtatott könyvet, de

a jövő egyértelműen az e-booké,

az előállítás költségeiből, a környezetvédelmi szempontokból és az új, digitális generáció felnövéséből kiindulva. Közölte, hogy a MKKE a közeljövőben kampányt akar indítani az illegális letöltés ellen, és kezdeményezné, hogy csökkentsék az e-könyvek áfáját a papíralapúak szintjére, 5 százalékosra.

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál jelentőségéről szólva emlékeztetett arra, hogy 24 ország 145 kiállítója, 400 esemény, program és dedikálás várja az érdeklődőket. "A fesztivál tulajdonképpen beindítja azt a pezsgőbb szakaszt, amely a nyár eleji ünnepi könyvhéten éri el az első félévi csúcspontját" - fogalmazott, megjegyezve azt is, hogy a kiadók az éves bevételük negyedét novemberben és decemberben realizálják.