Nem jó üzlet Kínában a házassági szerződés

Kína USA jüan dollár bankjegy pénz gazdaság befektetés
Chinese Yuan banknote plugged into a 1 Dollar banknote.
Vágólapra másolva!
A jelek szerint nem túl jó üzlet Kínában a házassági biztosítás. Egy helyi házaspár 30 évvel ezelőtt 50 jüanért vásárolt ilyen biztosítást, a néhány hónap múlva esedékes lejáratkor azonban mindössze 700 jüant kapnak majd.
Vágólapra másolva!

Az Asia Times idézi egy Szecsuán tartományban élő házaspár esetét, akiknek a házassága példásan hosszú ideje tart ugyan, ám anyagilag kevés okuk van az ünneplésre, legalábbis ami a három évtizeddel ezelőtt megvásárolt házassági biztosítást illeti. A szerződés szerint a Yang-házaspár ez év szeptemberének végén csupán 700 jüant (30 ezer forint) kap kézhez.

A szerződés megkötése óta sok minden megváltozott ugyanis.

Forrás: AFP

Gyökeresen átalakultak az ár- és értékviszonyok, emellett az elmúlt időszak gazdasági sikertörténetét író országban jócskán megnőtt az infláció.1989-ben, a biztosítás megkötésekor a férj napidíja építőipari munkásként nem egészen 10 fen volt (mai árfolyamon számolva: 0,43 forint). Ahhoz, hogy ki tudják fizetni az 50 jüanos (2150 forint) biztosítási díjat, kölcsön kellett kérniük az ismerőseiktől. Akkoriban ezért az összegért 125 kilogramm rizst lehetett venni, illetve 40 fen volt a rizs kilója.

Ma viszont 11 jüant is elkérnek 1 kilogramm rizsért, és a biztosító által fizetendő 700 jüanos összegért már csak fele annyit, 63 kilónyi rizst tudnak vásárolni.

Vajmi keveset ér tehát most ez a pénz.

Forrás: AFP

Időközben új kézbe került a biztosítótársaság is, amelynél a házaspár a szerződést megkötötte.

Ráadásul 1996-ban teljesen megszüntették ezt a biztosítási típust, miután alacsony volt iránta a kereslet.

Kiderültek ugyanis a gyenge pontjai, többek között az, hogy egyáltalán nem követte az inflációt.
Érdekesség, hogy a nyugati országokban a házassági biztosításoknál egyébként sokkal népszerűbbek a válás esetére kötött változatok.