Kína ontja magából a légkondicionálókat

2019.04.27. 08:31

Különös jelenség miatt lettek optimisták a Citi elemzői a kínai gazdasággal kapcsolatban. Kína ugyanis egyre több légkondicionálót és más háztartási gépet gyárt, ami általában is kedvező előjel lehet a növekedés szempontjából.

Egyre nő az optimizmus a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban, ahogy az ország GDP-je az idei első három hónapban a vártnál erősebben bővült. Ennek köszönhetően pedig az elemzők elkezdték megemelni a 2019-re vonatkozó várakozásaikat is.

Ezzel együtt továbbra is számos bizonytalansági tényező áll fenn a kínai gazdaság jövőjével kapcsolatban. Egyrészt még mindig kérdéses a végleges megállapodás Washington és Peking között a kereskedelmi háborúban, másrészt kockázatot jelent, hogy a kínai növekedés igen jelentős mértékben támaszkodik a kormányzati és jegybanki élénkítésekre – írja a CNBC.

Mindazonáltal a Citi elemzői találtak egy olyan jelet, amely kifejezetten optimizmusra adott okot a bank szakértői számára. Kiderült ugyanis, hogy Kína egyre növekvő mértékben gyárt olyan háztartási gépeket, mint a légkondicionálók, a hűtők vagy a mosógépek.

Megugrott a kínai kereslet a háztartási gépek irántForrás: Imaginechina/Weng Lei

A Citi és a Wind saját kutatása szerint a kínai tartós háztartási cikkek előállítása 3 százalékkal bővült éves alapon az idei első negyedévben. Ez pedig jelentős növekedés a tavalyi harmadik negyedévben mért 5 százalékos csökkenés, majd a negyedik negyedéves stagnálás után.

Emellett csak a légkondicionálók gyártása 8 százalékkal erősödött 2019 első három hónapjában, míg a mosógépeké és a hűtőgépeké 4-4 százalékkal bővült. Ez pedig igen komoly fordulatnak számít a tavalyi 15 százalékos csökkenést követően – hangsúlyozták az elemzők.

A jelentés kiemelte, hogy a termelések növekedése azt is magával hozza, hogy megnő a kereslet az olyan fontos fémek iránt, melyek ezen cikkek előállításához szükségesek.

Különösen az acél, a cink, valamint a réz fontos az említett háztartási gépek gyártása során.

Noha a Citi jelentése hangsúlyozza, hogy a kínai fogyasztás gyengélkedése túlmutat a háztartási gépek szektorán, az elemzők kiemelték, az idei év elejétől életbe lépő jövedelemadó-kedvezmények erősen megtámogathatják a belső fogyasztás talpra állását.

Optimizmusra adnak okot a vártnál erősebb makrogazdasági adatokForrás: Shutterstock

A vártnál erősebb GDP mellett azonban Kína más frontokon is produkált kedvező adatokat az elmúlt időszakban. Az ipari termelés például 8,5 százalékkal nőtt, éves alapon, márciusban – simán lenyomva a Reuters 5,9 százalékos elemzői konszenzusát. Ez volt egyébként a legerősebb bővülés 2014 júliusa óta.

A kiskereskedelem, szintén éves alapon, 8,7 százalékkal erősödött márciusban, ugyancsak lenyomva a 8,4 százalékos elemzői konszenzust. Ehhez jön még, hogy a feldolgozóipari aktivitás váratlan növekedést mutatott márciusban, amivel 8 hónapja a legnagyobb növekedést hozta össze a szektor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK