Az OTP a második legnagyobb bankká válhat déli szomszédunknál

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
Mai sajtóértesülések szerint az OTP versenyben van két horvát bank megvásárlásáért, amivel akár az ottani bankpiac második legnagyobb szereplőjévé léphet elő. A Jutarnji List úgy tudja, hogy a magyar pénzintézet érdeklődik mind a Raiffeisen horvátországi leányáért, mind az Addiko nevű bankért. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi tavalyelőtt mintegy 10 milliárd forintos profitot ért el, ami 8,9 százalékos tőkére vetített megtérülés. Ha ez így maradt 2018-ban is, akkor

a fair vételár a saját tőke környékén lehet, ami 2017 végén mintegy 125 milliárd forintra rúgott, és körülbelül 400 millió eurónak felel meg.

A Raiffeisen horvátországi leányvállalatánál szintén 8,9 százalék körüli szinten van a tőkemegtérülés. Ebből arra lehet következtetni, hogy

a vételár itt is saját tőke körül lehet, ami 195 milliárd forintra, azaz mintegy 600 millió euróra rúghat.

Forrás: MTI/Manek Attila

Bármelyik bankot is vásárolná meg az OTP, minden valószínűség szerint komoly szinergiákat tudna kihasználni azzal, hogy az új szerzeményt vagy új szerzeményeket beolvasztja a már meglévő horvát operációba.

A sajtóhírek szerint, a magyar bankcsoport első számú célpontja az Addiko lehet, s ha azt nem sikerül megszereznie, akkor jönne képbe a Raiffeisen helyi érdekeltsége.