A kávé szerelmeseinek már nem kell aggódnia a kidobott zacc miatt, ugyanis az amerikai Grounded Upcycling már újrahasznosítja azt – írja a Sustainable Brands.

A vállalat ötlete a New York-i Egyetem üzleti iskolájában született meg, ahol a hallgatókat arra kérték, dolgozzanak ki lehetséges megoldásokat a szerves hulladékok felhasználására.

A hulladéklerakóban lévő szemét közel negyede ugyanis az élelmiszeripartól származik. Parker Reposa és Drew Enyedi olyan megoldást kerestek, amivel az élelmiszerhulladékot lehet csökkenteni.

Grounded Upcycling szappanForrás: Grounded Upcycling

New York városa évente 226 ezer kilogramm szerves hulladékot termel, ami ráadásul nagymennyiségű metánt juttat a légkörbe, ami növeli az üvegházhatást.

A cég New York-i kávézók hulladékából készít hámlasztó szappanokat, arcmaszkot és testradírt.

A kávé egy remek választás az újrahasznosításhoz, hiszen a kávézók alapból szeparáltan kezelik a többi hulladéktól, ráadásul számos cég külön fizetett azért, hogy a hulladékot elszállítsák" – nyilatkozta Reposa, majd elmondta, hogy az Ancolie kávéház környezettudatos alapítója rengeteget költött arra, hogy kéthetente elszállítsák és komposztálják a szemetet, így érthető, hogy miért ő volt az egyik első partnerük.

Grounded Upcycling szappanForrás: Grounded Upcycling

A kávézaccot rengeteg helyen fel lehet használni a kozmetikumoktól kezdve az építőanyagokon át egészen a műtrágyáig.

A Grounded Upcycling több kávézóval kötött megállapodást a hulladék elszállítására, amit aztán kiszárítanak, majd a maradék nedvességet is kivonják belőle, hogy elkerüljék a penészedést, végül pedig pálmaolaj mentes szappanbázist használnak a készítéshez.

A vásárlóink szeretik hallani, honnan ered a szappanunk, és megnyugtatja őket a tudat, hogy újrahasznosított termék, amivel saját ökológiai lábnyomukat is csökkenthetik" – tette hozzá Reposa.

A szappanokat eredetileg 9 dollárért (2.600 forint) árulták, de később csökkentették az árat 7 dollárra (2 ezer forint).