Saját fejlesztésű gépekkel hódítja meg a világ légiközlekedését Kína

C919-es repülő Kína Comac
Sanghaj, 2015. november 2. Bemutatják a kínai állami repülőgépgyártó, a COMAC első C919-es típusú utasszállító repülőgépét Sanghajban 2015. november 2-án. A COMAC a hét év fejlesztés és jelentős anyagi ráfordítás eredményeképp létrejött 158 üléses repülőgépmodellel a két legnagyobb repülőgépgyártó vállalat, az Airbus és Boeing légi járműivel kívánja felvenni a versenyt. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben Kína, amely hamarosan a világ legnagyobb légiközlekedési piacává válik, saját repülőgépeket fejlesztett ki, amellyel megtörné a nyugati gyártók meghatározó szerepét.
Vágólapra másolva!

A Commercial Aircraft Corporation (Comac) által gyártott repülőgépek azonban rengeteg kritikát kaptak. Az iparágban kevés szakértő hiszi, hogy a kínai gyártású gépek a közeljövőben a Boeing és az Airbus versenytársai lehetnek.

Az elemzők azonban azt is mondják, hogy

idővel az állami támogatással rendelkező Comac - amely a kínai csúcstechnológiai gyártás egyik szereplője - kihívást jelenthet az iparág szereplőire nézve.

"Ne becsüljük alá a kínaiak piacszerzési képességeit" - mondja Shukor Yusof, az Endau Analytics légiforgalmi tanácsadó cég alapítója. Shukor azt mondja, az iparág helyzete valószínűleg eltolódik az európai-amerikai gyártási duopóliumból egy háromszereplős modellbe, amelyben a harmadik szereplő bizonyára Kína lesz.

Milyen repülőgépeket gyártott eddig a Comac?

A cég eddig két gépet épített, az ARJ21-est és a C919-est. Jelenleg egy harmadikon dolgozik Oroszországgal közösen.

Légiforgalomban jelenleg csak a 90 férőhelyes ARJ21 gép közlekedik. Azonban a késedelmek, a zajosság és más problémák miatt a gépeket a piac elutasította, éppúgy, mint néhány más gyengébb gyártóét is, mint például a brazil Embraer vagy a kanadai Bombardier.

A bírálók között van a Teal Group légiforgalmi elemzője, Richard Aboulafia is, aki azt mondja, hogy a repülőgép „túlsúlyos és elképesztően elavult" gyártmány, melynek csak Kínában van létjogosultsága. Szerinte ez a gép egyáltalán nem bizonyítja, hogy Kína lehet a harmadik legnagyobb repülőgépgyártó a világon.

A Comac-nak azonban ennél nagyobb tervei vannak a másik géptípus, a C919-es kapcsán.

A 168 fő befogadására alkalmas első nagy kínai utasszállító gépet úgy tervezték, hogy a Boeing 737 Max és az Airbus A320neo versenytársa legyen.

A gép már túl van három kísérleti repülésen, a forgalomba állítást 2021-re tervezik.

A Comac nem válaszolt a BBC megkeresésére, a Frost & Sullivan tanácsadó cég adatai azonban azt mutatják, hogy a Comac közel 1000 vásárlási szándéknyilatkozatot kapott a C919-re, főként a kínai légitársaságok és a kínai lízingcégek részéről. A megrendelők közt van az ország három fő légiközlekedési vállalata, az Air China-t, a China Southern és a China Eastern.

Néhányan mégis szkeptikusak a 2021-es céldátummal kapcsolatban, éppen az első gép nehézségei miatt. A Teal Group szakértője, Richard Aboulafia azt mondja, hogy

"komoly kockázat" áll fenn, hogy mire a C919 forgalomba kerül, az Airbus és a Boeing sokkal jobb modelleket kínál majd.

Oroszországgal együttműködve a Comac kifejlesztette a CR929-et, egy széles törzsű repülőgépet, mely 12 ezer kilométeres út megtételére és 280 utas szállítására képes.

A kínai állami repülőgépgyártó, a COMAC első C919-es típusú utasszállító repülőgépének bemutatója Sanghajban 2015. november 2-án Forrás: MTI/EPA/FEATURECHINA

Hol tud repülni a Comac?

Jelenleg csak a kínai légiközlekedési hatóság engedélyezte a Comac repülőgépek légiforgalmát. A gépek azonban közlekedhetnek azon ázsiai, afrikai és dél-amerikai területeken is, amelyek elismerik a kínai engedélyt.

Ezen túl azonban szükség volna az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hatóságának (FAA) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnek (EASA) a zöld fényére is. Ezek az engedélyek azonban ma még bizonytalanok.

"Még mindig kérdés, hogy a kínai géptípus fog-e rendelkezni nyugati tanúsítvánnyal" mondja Flight Global's Asia pénzügyi szerkesztője, Ellis Taylor, aki szerint a Comac remélte, hogy az ARJ21 FAA-tanúsítványt kap, de ezt bizonytalan időre elhalasztották.

Megélhet-e a Comac az Egyesült Államok és Európa nélkül?

Ha ezek az ajtók zárva maradnak is, a Comac hatalmas és növekvő piachoz férhet hozzá.

A 2020-as évek közepéig a kínai légi közlekedési piac várhatóan meghaladja majd az Egyesült Államokét és forgalom szempontjából a legnagyobb lesz a világon.

Kína a nyugati repülőgépek egyik fő vásárlója, de a Boeing válsága a helyi alternatíva irányába tolhatja el a keresletet.

Az ország a Boeing 737 Max repülőgépének legnagyobb flottáját üzemelteti, és az első volt, mely márciusban a halálos Etiop Airlines 737 Max lezuhanását követően visszavonta a géptípus légiforgalmi engedélyét.

A Frost & Sullivan légiközlekedési tanácsadója, Ramesh Tanjavuru szerint, amennyiben a Comac megszerzi a tanúsítást, a Boeing problémái növelhetik a C919 szerepét Kínában és külföldön is.

Hová céloz még a Comac?

A Comac figyelme Afrika és Ázsia egyes részein a feltörekvő piacok felé fordult. Repülőgépei kedvezőbb árazásúak, a C919-es listázott ára körülbelül 50 millió dollár (14 milliárd forint), amely az Airbus A320neo árának a felét jelenti.

A piacszerzés ezekben a régiókban támogatja Peking szélesebb külpolitikai céljait is az „Egy övezet, egy út" kezdeményezés részeként, amely 282 milliárd dollárt öl világszerte infrastrukturális projektekbe. Endau Analytics Yusof azt mondja, hogy Kína belépése a repülőgépgyártásba része ennek a tervnek. Mint a BBC-nek elmondta, egyes afrikai országok hiteleket kaptak az ARJ21 követelményeinek megfelelő repülőterek építésére. A szegényebb országok infrastruktúráinak fejlesztése Yusof szerint a Comac ügyfélkörét is bővíti. Hozzátette: "Nem becsülhetjük alá a kínaiak piacszerzési képességeit. Olyan piacokon tudnak hódítani, például Afrikában vagy Közép-Ázsiában, amelyet az Airbus és a Boeing figyelmen kívül hagy."

Cikkünk a BBC.com írása alapján készült.