A légiközlekedés a világgazdaság egyik legnagyobb ütemben fejlődő ága. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy norvég befektetők Magyarországon, Hévízen alakítják ki új pilótaképző-központjukat.

A norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző-központot hoz létre Hévízen 15 millió euró beruházással. Ez mintegy 4,8 milliárd forint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a világ dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és KülügyminisztériumbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter rámutatott arra, hogy a repülési iparág egyre élesebb helyzetben működik, a légitársaságok egyre több járatot indítanak, ehhez pedig egyre több jól képzett pilótára van szükség.

A tárcavezető elmondta, hogy

Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra.

A központban évente 300 pilótát képeznek ki 80 oktató és szakértő vezetésével.

A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot.

A pilótaképző akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket és ősztől megindul a képzés Hévizen - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Stig Eyde, a Central European Aviation Cluster elnöke a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentő sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Wizzair 2017 decemberében kezdte meg Nyíregyházán saját pilótáinak képzését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két évtized után újraindult a katonai pilóta, légiirányító képzés. Tavaly Debrecenben megindult az egyetem műszaki karán a repülőgép-vezetői képzés, és ezeknek a norvég beruházás további lendületet ad - tette hozzá.

A hévízi beruházás az államközi kapcsolatoknak is jót tesz, Magyarország és Norvégia stratégiai kérdésekben - például az energia- és védelempolitika területén - szövetségesek. Mindkét ország tagja a NATO-nak, így egy-egy beruházás még szorosabbra fűzi a stratégiai kapcsolatokat - mondta Szijjártó Péter.

Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke elmondta, hogy a beruházási lehetőséggel a Norvégiában tartott befektetési tájékoztatón ismerkedtek meg. Döntésükhöz a magyar befektetési ügynökség, a Hipa sok segítséget nyújtott. Közölte: óriási potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, a város pedig közkedvelt turisztikai célpont.

Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa beszédet mond a beruházásbejelentő sajtótájékoztatónForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa kiemelte, modern pilótaképző központ jön létre Hévízen. Rámutatott arra, hogy a Pilot Flight Academy Európában az egyik legnagyobb pilótaképző központ, tíz országban van jelen.

Magyarország - földrajzi elhelyezkedése és jó időjárása miatt - kiváló helyszín.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője szerint az egykori katonai repülőtér fejlesztése stratégiai jelentőségű a Dunántúl számára. Keszthely-Hévíz térsége Budapest után a második legnagyobb turisztikai célpont Magyarországon, a befektetés magas szintű technológiát, szakképzést jelent, és további beruházásokat generálhat - mondta Manninger Jenő.