Donald Trump az Egyesült Államok elnöke bejelentette: találkozóján Abe Sindzo japán miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy a távol-keleti szigetország 40 milliárd dollár értékben hajt végre újabb autóipari beruházásokat az USA-ban - közölte a Reuters.

Ez szinte hihetetlen nagyságrendű befektetés, hiszen a debreceni BMW-gyár átszámítva 1,1 milliárd dollárból valósul meg, vagyis ennek az összegnek csaknem a negyvenszereséről van szó.
A japán autógyártók ilyen irányú elkötelezettsége ugyanakkor korántsem új keletű, hiszen már eddig is jelentős összegeket fektettek be az amerikai piacon.A Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) honlapján található friss statisztikai kimutatások szerint jelenleg 24 gyártóüzemet, valamint 44 kutatás-fejlesztési és design központot működtetnek az USA 19 tagállamában.

A Lexus UX modelljeForrás: Lexus

Összesen csaknem 93 ezer embernek adnak munkát, ami az 1990-es évhez viszonyítva 224 százalékos növekedést jelent. A japán autógyártók egyesült államokbeli üzemeiben 2017-ben közel 3774 millió járművet gyártottak, ami 153 százalékkal volt magasabb az 1990-ben regisztrált mennyiségnél.Emellett tavalyelőtt több mint 423 ezer olyan személygépkocsit és teherautót exportáltak az USA-ból, amely valamelyik japán márka ottani gyárából került ki.

Lexus ES 300hForrás: Lexus

De a legfontosabb adat talán az, hogy 2017-ig a japánok összesen 48,3 milliárd dollárt fektettek be autóipari projektekbe az Egyesült Államokban, azaz ha megvalósulnak a most bejelentett fejlesztések, akkor megkétszereződik a távol-keleti szigetország működő tőke beruházásainak értéke az amerikai piacon.