Szenzációs lépésre készülnek a japán autógyártók Amerikában

Lexus UX (2018)
Vágólapra másolva!
Donald Trump az Egyesült Államok elnöke bejelentette: találkozóján Abe Sindzo japán miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy a távol-keleti szigetország 40 milliárd dollár értékben hajt végre újabb autóipari beruházásokat az USA-ban - közölte a Reuters.
Vágólapra másolva!

Ez szinte hihetetlen nagyságrendű befektetés, hiszen a debreceni BMW-gyár átszámítva 1,1 milliárd dollárból valósul meg, vagyis ennek az összegnek csaknem a negyvenszereséről van szó.

A japán autógyártók ilyen irányú elkötelezettsége ugyanakkor korántsem új keletű, hiszen már eddig is jelentős összegeket fektettek be az amerikai piacon.

A Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) honlapján található friss statisztikai kimutatások szerint jelenleg 24 gyártóüzemet, valamint 44 kutatás-fejlesztési és design központot működtetnek az USA 19 tagállamában.

A Lexus UX modellje Forrás: Lexus

Összesen csaknem 93 ezer embernek adnak munkát, ami az 1990-es évhez viszonyítva 224 százalékos növekedést jelent.

A japán autógyártók egyesült államokbeli üzemeiben 2017-ben közel 3774 millió járművet gyártottak, ami 153 százalékkal volt magasabb az 1990-ben regisztrált mennyiségnél.

Emellett tavalyelőtt több mint 423 ezer olyan személygépkocsit és teherautót exportáltak az USA-ból, amely valamelyik japán márka ottani gyárából került ki.

Lexus ES 300h Forrás: Lexus

De a legfontosabb adat talán az, hogy 2017-ig a japánok összesen 48,3 milliárd dollárt fektettek be autóipari projektekbe az Egyesült Államokban, azaz ha megvalósulnak a most bejelentett fejlesztések, akkor megkétszereződik a távol-keleti szigetország működő tőke beruházásainak értéke az amerikai piacon.