Kereskedelmi forgalomba került a diborka

Melothria scabra, didorka
Vágólapra másolva!
Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje - írja a Magyar Mezőgazdaság. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.
Vágólapra másolva!

A Meloncella di Lecce a dinnye és az uborka keresztezésével jött létre, elsősorban Pugliában termesztik.

Alakja az uborkára hasonlít, két fajtájának egyike csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld.

A diborka egyik változata Forrás: AFP/Biosphoto/Christian Nitard

Húsa roppanó, kissé fanyar, sajátos aromájú.

Dél-Olaszországban forgalmazzák a legnagyobb mennyiségben, és marketingjét most próbálják kiterjeszteni a határokon túlra, antik hagyományokra hivatkozva.

Hangsúlyozzák a zöldség sajátos érzékszervi tulajdonságait és széleskörű felhasználási lehetőségeit a gasztronómiában. Ez a zöldség könnyen emészthető, magas rosttartalmú, viszont kevés benne a nátrium, ezért és a többi hasznos tulajdonsága miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják és a nátrium-, valamint kalóriaszegény diétákba építhető.

Termesztői szerint egészséges a diborka Forrás: Shutterstock

Bár a Meloncella di Lecce elsősorban nyári fogyasztású zöldségféle,

a szövetkezetben márciustól novemberig akarják megnyújtani a termesztési idényét.

Sikerült olyan termesztéstechnológiát kidolgozni, amivel a növény hideg- és rothadásérzékenységét figyelembe véve, biztonságosan meghosszabbítható a szedési időszak.

Az olasz Lidl, amellyel negyedik éve áll kereskedelmi kapcsolatban a szövetkezet, hisz abban, hogy növelhető a belpiaci forgalom, sőt, a termelés felfutásával más európai országokba is eljuttatható ez a zöldségkülönlegesség.