Történelmi hónap volt az idei április az Egyesült Államok energetikai szektorában. Ugyanis most először fordult elő, hogy a megújuló energiák révén több villamos energia került a hálózatba, mint a szén és a többi fosszilis energiahordozó révén.

A szén az 1880-as évek óta meghatározó az amerikai othhonok és a gazdasági élet szereplői számára. Alig egy évszázaddal később pedig az olaj, és az abból készült olcsó benzin volt Amerika első számú energiaforrása, az egyik olyan szimbólum, amivel azonosították a világ legerősebb hatalmát - írja a Quartz.

Egy szélerőmű-park KansasbanForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ez azonban fokozatosan megváltozik. Az amerikai energiaügynökség első becslése  szerint ugyanis, idén áprilisban a megújuló energiaforrások szolgáltatta elektromosság, 16 százalékkal múlta felül a szén alapú energiatermelését, és a csekély fölény várhatóan májusban is megmarad.

Ez az első alkalom, hogy az amerikai energiamixben havi viszonylatban túlsúlyba került a megújuló forrásokból termelt villamos energia.

Ezek az adatok az egyes energiaforrások nyújtotta lehetőségek szezonalitására mutatnak rá. Mindazonáltal - állítja az ügynökség - az is világos, hogy a vízből, szélből, napsugárzásból, a geotermikus forrásokból és a biomasszából nyert energiának egyre nagyobb szerepe van az ellátásban.

Ezen tendencia alapján, várhatóan 2020-ban, az éves adatokat tekinve, a szén és a megújuló források fele-fele arányban szolgáltatják majd az energiát az USA-ban.

A fosszilis energiahordozók mellett kiállók gyakran érvelnek azzal, hogy számos megújuló forrás rendelkezésre állása kiszámíthatatlan, amit a havi és a negyedéves megingások us mutatnak. Ám ezek a kilengések sokkal kevésbé lényegesek, mint állítják, mivel a megújuló energiák aránya az előrejelzéseknél is gyorsabb ütemben éri utól a szenet - állíta az Energy Economics and Financial Analysis nevű nonprofit szervezet elemzésében.