Fél évszázados mélységben a munkanélküliség az USA-ban

2019.05.03. 15:51

Rendkívül kedvező munkaerő-piaci adatok érkeztek az Egyesült Államokból: a munkanélküliség fél évszázada nem volt ilyen alacsony a világ legnagyobb gazdaságában.

A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 263 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 185 ezres bővülésre számítottak - közölte a Fox News.
Eközben a munkanélküliek száma 1969 óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedt. Ez a mutató a 3,8 százalékos prognózissal szemben 3,6 százalékpontra csökkent a múlt hónapban márciushoz képest.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 62,8 százalékra csökkent a márciusi 63 százalékról. Elemzők kisebb csökkenést, 62,9 százalékos arányt vártak.
Az átlagos órabérek – amit az elemzők az infláció alakulása szempontjából szorosan nyomon követnek – 6 centtel, 27,77 dollárra emelkedtek.

Az átlagos heti munkaidő az előző havi 34,5 óráról 34,4 órára csökkent, míg az elemzők változatlan szintre számítottak.

Az új munkahelyek száma áprilisban immár 119. hónapja folyamatosan bővül az Egyesült Államokban.
Az adatok azt mutatják, hogy az erős gazdasági növekedés még mindig a foglalkoztatottság bővítésére bátorítja a munkaadókat. Az amerikai gazdaság a pénzügyi és gazdasági világválság óta, közel egy évtizede folyamatosan bővül. A munkaadók arra panaszkodnak, hogy nehéz megfelelően képzett munkaerőt találni, ezért lépéseket tettek annak érdekében, hogy be tudják tölteni az üres állásokat. Például biztosítják a belépők képzését, vagy éppen emelik a béreket.