Bizonytalanná vált, hogy folytatódnak-e a héten a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette a kínai árukra kivetett vámok emelését – tudatta egy kínai forrás és a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője.

Hu Hszi-csin, a Global Times főszerkesztője egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett: Trump lépését követően nagyon valószínűtlen, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazik tárgyalni.

Donald Trump és Liu Ho korábbi tárgyalása az ovális irodábanForrás: AFP/Brendan Smialowski

Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás pedig a The Wall Street Journal amerikai napilapnak azt mondta:

Kína a tárgyalások tervek szerint szerdán kezdődő legújabb szakaszának lemondását fontolgatja. Hozzátette: a döntés Liu Ho kezében van, aki, ha úgy határoz, hogy nem utazik Washingtonba a héten, azzal Peking hivatalos irányelvét követné, miszerint nem tárgyalnak a vámtarifák emelése miatt.

A kínai állami sajtó helyi idő szerint hétfő reggelig nem számolt be Trump bejelentéséről, amelyre ugyaneddig hivatalos reakció sem született Peking részéről.

Az amerikai elnök döntését, miszerint a jelenleg érvényben lévő vámtarifákat 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár (94 ezer milliárd forint) értékű importra vetné ki, azzal indokolta, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások túl lassan haladnak, ráadásul a kínai fél egyes korábban tett ígéreteit megpróbálja újratárgyalni.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a múlt héten zárta le Pekingben a kétoldalú tárgyalásokat, amelyek szerdán Washingtonban folytatódnának. Amerikai lapértesülések szerint a Liu Ho vezette kínai delegációban ezúttal több mint egy tucat kormányzati hivatal és ügynökség munkatársai, azaz száznál is több tisztségviselő venne részt. A pekingi tárgyalási forduló után az amerikai pénzügyminiszter kifejezetten optimistán nyilatkozott a megállapodás előkészítéséről.