Ez a Kelet-Afrikát végigpusztító ciklonok mérlege

weather TOPSHOTS Horizontal
People walk on the flooded street of Buzi, central Mozambique, on March 20, 2019 after the passage of the cyclone Idai. - International aid agencies raced on March 20 to rescue survivors and meet spiralling humanitarian needs in three impoverished countries battered by one of the worst storms to hit southern Africa in decades. Five days after tropical cyclone Idai cut a swathe through Mozambique, Zimbabwe and Malawi, the confirmed death toll stood at more than 300 and hundreds of thousands of lives were at risk, officials said. (Photo by ADRIEN BARBIER / AFP)
Vágólapra másolva!
Ezernél is több halálos áldozatot követelt, és az eddigi becslések szerint több milliárd dollárnyi kárt okozott tavasszal a Kelet- és Dél-Afrikán végigsöprő pusztító ciklon, az Idai. A Quartz összesítette a három leginkább érintett ország kárait, amelyeknek április végén újabb csapással, a Kenneth ciklonnal kellett szembenézniük.
Vágólapra másolva!

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére. Március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A ciklon következtében több mint ezer ember vesztette életét, illetve több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására, emellett jelentős gazdasági károk keletkeztek.

A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, valamint egyes területeken a kolera és a malária is felütötte fejét.

Buzi városának elárasztott utcái Mozambikban, az Idai levonulása után, március végén Forrás: AFP/Adrien Barbier

Hatalmas pusztítást hozott a tavaszi ciklon

Az Idai, a helyenként 194 kilométeres óránkénti sebességgel tomboló ciklon okozta óriási károk az áprilisban elkészített összesítés alapján a következők:

  • Az Idai hármas erősségű ciklon volt, aminek ereje megegyezett az ugyanilyen besorolású atlanti- vagy csendes-óceáni hurrikánok besorolásával.
  • Összesen 1005 haláleset írható bizonyosan a ciklon számlájára, bár a szám közvetett okokból – a pusztítás nyomán jelentkező betegségek, az ellátás hiánya – még mindig növekedhet.
  • A délkelet-afrikai régióban élők közül legkedvesebb 3 millió embert érintett a természeti csapás valamilyen módon.
  • A világbanki számítások szerint az infrastruktúrában és az otthonokban legkevesebb 2 milliárd dollárnyi (közel 600 milliárd forint) kár keletkezett.

Egy hónappal a ciklon levonulása után, az azonnali kárenyhítésre szükségesnek ítélt 400 millió dolláros összeg alig negyede, 88 millió dollár gyűlt össze.

Ez az összeg május elejére jelentősen megnőtt, mintegy 700 millió dollárra (nagyjából 197 milliárd forintra).

Ennyire növelte a Világbank az Idai ciklon által sújtott három afrikai országnak, Mozambiknak, Zimbabwének és Malawinak nyújtott válsághelyzeti támogatást.

Viharoktól és esőzésektől szenvednek a régióban Forrás: AFP/Emidio Jozine

A legnagyobb csapás az amúgy is az egyik legszegényebb afrikai országnak számító Mozambikot érte. Itt április közepén már 600-nál is több halálos áldozatról tudtak, és 2000 felé közelített a sérültek száma.

Mintegy 470 ezer hektárnyi területen veszett oda a termés.

A természeti csapás epicentruma Beira városa volt, amely lényegében a földdel vált egyenlővé.

A hosszú évek gazdasági kríziséből kilábalni képtelen Zimbabwe is jelentős károkat szenvedett el, a segélyek célba jutását pedig nehezíti az országot átszövő korrupció. Zimbabwéban egész falvakat mosott el a víz, a Chimanimani-hegységben pedig – itt húzódik a két ország közös határának egy szakasza – a hegyoldal megcsúszása miatti sárlavina sokakat maga alá temetett. A holttestek egy részét már a mozambiki oldalon emelték ki a hatóságok. A halottak száma elérte a 400-at. Zimbabwéban emellett több mint 4000 otthon vált lakhatatlanná, és 16 000 háztartásból kellett kiköltöztetni az embereket. Az ország 612 millió dolláros azonnali segélyt kért.

Falusiak a Chimanimani térségében, Manicaland tartományban, ahol több mint 100 helyi halt meg, és ennek többszöröse tűnt el mozambiki és zimbabwei területen az Idai pusztításában Forrás: AFP/Zinyange Auntony

Malawi a harmadik leginkább érintett ország, bár a károk itt nem az Idai közvetlen pusztítása nyomán, hanem az áradások következtében elmosott falvak miatt keletkeztek. Ráadásul a termés jelentős része itt is a vihar áldozata lett, ami fenyegető élelmiszerhiányt jelent a szegény afrikai országok között is a legelesettebbek közé tartozó Malawiban. Innen közel 700 sérültről és legalább 60 halálos áldozatról érkeztek hírek, és több tízezer hektárnyi mezőgazdasági terület pusztulásáról.

Idai után jött Kenneth

Május első napjaiban a mozambiki kormány már kolerajárvány kitörését jelentette be az északkeleti fekvésű Cabo Delgado tartományban, ahol heves esőzéseket okozott a Kenneth nevű ciklon. Mozambikban már április közepén 4000 fölött volt a koleragyanús esetek száma, és 8 megerősített halálesetet jelentettek, ám a hatóságok annak ellenére nem tudták kordában tartani a fertőzést, hogy több mint 800 ezer ember kapott megelőző vakcinát az Idai levonulása után.

A hatóságok május első hétvégéjén tizennégy újabb kolerás megbetegedést jelentettek.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy a katasztrófa sújtotta területen több mint 188 ezer ember szorul egészségügyi ellátásra, vagy van kitéve fertőzésveszélynek.
A WHO szerint a tartomány nehezen megközelíthető térségei miatt egyelőre még nem lehet felmérni az egészségügyi rendszerben keletkezett károkat, sem a fokozott egészségügyi kockázatokat.

Helyi lakosok Pemba településen április végén, melynek útjait elmosta a víz Forrás: AFP/Stringer

„Még van idő a kolera kockázatainak kezelésére, de sürgősen kell cselekednünk” – mondta Djamila Cabral, a WHO mozambiki igazgatója.

David Malpass, a Világbank új elnöke jelenleg Afrikában tartózkodik, és ebben a tisztségében ez az első külföldi útja. Malpass több országot, köztük Mozambikot is felkereste. A Világbank új vezetője a mozambiki Beira városában elmondta:

a szervezet egyelőre a Kenneth ciklon által okozott károk felmérésével foglalkozik, így ezenfelül további támogatások is elképzelhetők.

Ido szigete május elején: az első térség Mozambikban, melyet a Kenneth ciklon elért április végén, hetekkel az Idai pusztítása után Forrás: AFP/Emidio Jozine

A mozambiki katasztrófavédelmi ügynökség adatai szerint mintegy 170 ezer embert érinthet a Kenneth ciklon.

A legfrissebb jelentések szerint az áradások miatt eddig mintegy 450 ház semmisült meg, emellett további 3000 lakóépületben keletkeztek súlyos károk. A katasztrófa által okozott károk teljes nagysága egyelőre nem ismert, ugyanis a ciklon pusztítása miatt az ország egyes részei teljesen el vannak vágva a külvilágtól.