Felfoghatatlan mennyiségű pénzt költött Kína idén közlekedésre

2019.05.08. 06:31

Közzétette a kínai Közlekedési Minisztérium azt, hogy mennyit költött az ország az idei első negyedévben közlekedésfejlesztésre, pontosabban ezen a területen állóeszköz beruházásra  - írja az Asia Times.

Kína mintegy 5 százalékkal növelte az idei első negyevében belföldi közlekedési beruházásait az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Így 2019 első három hónapjában összesen 488,9 millárd jüant, azaz hozzávetőlegesen 20 500 milliárd forintot költött az ország a közlekedés fejlesztésére.

A minisztériumi közleményből kiderül, hogy az autópályákra és a vízi közlekedésre fordított beruházások 3,3 százalékos mértékben növekedtek egy év alatt. 372 milliárd jüannal ezek képviselték a legnagyobb részt a beruházásokból.

Kínai belföldi utazók egy kantoni állomásonForrás: AFP/Xinhua News Agency/Liang Xu

 A vasútfejlesztésrekre és a polgári légi közlekedés fejlesztésére 101 milliárd, illetve 15,5 milliárd jüan jutott

Így mindkét szektorban 10 százalék feletti volt a ráfordítások növekedésének aránya a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kína folytatja beruházásait a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. 2019-ben összesen 800 milliárd jüant szán a vasúthálózatokra, és ennek több mint kétszeresét, 1,8 ezer milliárd jüant utak építésére és a vízi közlekedésre - mondta az adatok kapcsán Wu Chungen, a minisztérium szóvivője.