Galériában mutatjuk meg, hol található most a Földön az a tíz helyszín, ahol a legkevesebb ráfordítással lehet aranyat termelni.

Az aranybányák a világ legkülönlegesebb, látványos helyszínei közé tartoznak. Az arany pedig a világ egyik legfontosabb fémje, amelyet az ékszerkészítésen át az elektronikai termékek gyártásáig, rengeteg helyen hasznosítanak, amellett, hogy a pénzügyi világ egyik megállapodás szerinti legfontosabb sarokköve, értékálló befektetési formája. Nem mindegy, hol és milyen áron sikerül abból kitermelni egy unciát.

A Mining Intelligence minden évben felállítja azon bányák rangsorát, ahol a legolcsóbb a kitermelés, mutatja be a Mining.com. Erre egy saját, az iparágban elfogadott mutatót, az AISC-t használnak. Ez viszonylag hatékonyan segít mérni az aranybányák működési hatékonyságát, mert meghatározásához egységes módszertant alkalmaznak minden telephelyre, szemben azzal, hogy az egyes bányatársaságok könyvelési ügyeskedéssel sorolnak egyes tételeket költségeikhez, vagy éppen hagynak el azokból. A komplex értékelésnél az elemezők figyelembe veszik a telephelyek elmúlt negyedéves termelési adatait éppúgy, ahogy az üzemeltető cégek papírjainak tőzsdei mozgását is.

Az AISC-t csak azokra a bányákra számítják ki, ahol a bevétel legalább 80 százaléka az aranytermelésből származott a megelőző évben. Az elemzők csak a tényleges aranykitermelési helyszíneket vizsgálták, és figyelmen kívül hagyták az újrafeldolgozást végző telephelyeket is, hogy minél egyértelműbb képet alkothassanak a világ aranybányáiról.

A kitermelés átlagos költségét egy uncia aranyra számítva határozták meg. Az elemzők megjegyzik: az AISC globális értéke 2018-ban 6 százalékkal csökkent, és valószínű, 2019-ben is lefelé módosulhat a költséghatékonysági index – azaz a kitermelés idén is valamivel olcsóbb lehet.

Kattintson a képre, és nézze meg nem mindennapi fotókon a világ legköltséghatékonyabb aranybányáit! Összeállításunkban a 10. helytől haladunk az idei 1. helyezettig!

Egy oroszországi bánya, az Olimpiada – kattintson a képre, hogy megtudja, hányadik a sorban!Forrás: Polyus.com/Sergey Filinin