Sötét üzletté vált a születendő gyerek nemének megállapítása

2019.05.07. 06:25

Ügynökségek tucatja jött létre Kínában egy olyan szolgáltatás online forgalmazására, amelynek lényege, hogy állapotos nők Hongkongba csempészhetik vérmintájukat laboratóriumi vizsgálatra magzatuk nemének megállapítására – írja South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap.

Kínában 2003-ban betiltottak minden olyan tesztet, amely a magzat nemének megállapítását szolgálja nem orvosi célból, viszont a különleges gazdasági övezetnek számító Hongkongban nincs ilyen tiltás.

A 3000 és 4000 jüan közötti árakon (kb. 130-170 ezer forint) kínált szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek, általában egy vérminta levételére alkalmas készletet kapnak.

A vérmintából vett teszteket azzal ajánlják a várandós nőknek, hogy azok rendkívül nagy pontosságúak, 99,4 - 99,99 százalékos bizonyossággal adnak eredményt a születendő gyermek neméről a terhesség 5-7. hetében.

A mintát pedig az ügynökségek tanácsára plüssjátékba vagy csomagolt élelmiszerek közé rejtve adják át az ügynökség embereinek, hogy ők eljuttassák egy hongkongi laboratóriumba.

A kiskapu kihasználására létrejött ügynökségek tevékenységére az utóbbi években a kínai hatóságok is felfigyeltek, ezért 2015 óta szigorúbban lépnek fel a vérminták illegális kivitelével szemben. Márciusban például egy 12 éves diákot tartóztattak fel a vámhatóságok, mert a dél-kínai Kanton tartományból 142 vérmintát próbált meg hátizsákban Hongkongba csempészni.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/Tek Image

A lap az ügynökségek közül 52 olyat talált, amelyet tavaly hoztak létre, míg 2017-ben ez a szám még csupán 29 volt – vagyis az üzletág a hatósági intézkedések ellenére virágzik.

Az újságnál összehasonlították a Kínában egyik meghatározó közösségi platformnak számító Weibo oldalán, a szolgáltatás promotálására létrejött profilok számát az egészségügyi szakszolgálatok által felderített, engedély nélküli vérmintaszállítások számával. Úgy találták, a kettő között arányosság található, méghozzá évekre visszamenőleg. Idén májusig 13 olyan profilt azonosítottak, amelyek a kétes szolgáltatást ajánlják a felhasználóknak, és ehhez 6 olyan vérmintaszállítási esetet, amelyet előzetesen nem engedélyeztek.

Míg Kínában törvény tiltja a vérminták engedély nélküli kivitelét, Hongkongban csak abban az esetben kötik engedélyhez a vérminták behozatalát, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a minta fertőző anyagot tartalmaz.

A hongkongi hatóságok tehát csak a minták esetleges fertőzésveszélye miatt indíthatnak eljárást a csempészek ellen.

Kwok Ka-ki, a hongkongi Polgári Párt egyik törvényhozási képviselője, aki ráadásul maga is orvos, a SCMP-nek úgy nyilatkozott: Hongkongban is be kellene tiltani az effajta üzelmeket, mert a nemek kiválasztása súlyos etikai problémát vet fel. Sokan Hongkongban elvégeztetik a vizsgálatot, majd ha számukra nem kedvező az eredménye, Kínában abortusznak vetik alá magukat, mert ott az erre vonatkozó szabályok sokkal enyhébbek. A politikus szerint a hatóságoknak fedett akcióban kellene nyomozniuk az ügyben.

Ugyanakkor egy hongkongi, laboratóriumi kémikus szakember szerint az ottani laborok közül mindössze néhány érintett a kétes üzletben. Li Wai-chun azt nyilatkozta, a hivatalos előírások alapján, a labortesztek eredményét csak a megfelelően nyilvántartásba vett orvosoknak adhatják ki. Egyébként is, Hongkongban sokan úgy gondolják, hogy etikailag aggályos, ha DNS alapján történik a nemek meghatározása, és ezért sokan nem is folynak bele az efféle tevékenységekbe.

IllusztrációForrás: BSIP/FERNANDO DA CUNHA / BSIP/Fernando Da Cunha

Egy jogvédő szervezet egy márciusban közzétett jelentéséből kiderül: Kínában az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika, valamint a hagyományosan a fiúgyermekeket előnyben részesítő gondolkodás együttes hatására erőteljesen felborult a társadalomban a nők és a férfiak aránya, aminek következtében kutatói becslések szerint a kínai társadalomból 30-40 millió nő hiányzik. Rengetegen döntöttek ugyanis úgy, hogy ha csak egy gyerekük lehet, az fiú legyen, és ennek érdekében sok esetben még a csecsemőgyilkosságtól sem riadtak vissza.

Az egykepolitika megszüntetéséről az Origo ebben a cikkében írt, ebben pedig arról a demográfiai csapdáról, amelybe Kína a nemek arányának erőszakos eltolása miatt került. Ugyan az egykepolitika lezárása után, ma már páronként két gyermeket engedélyeznek Kínában, a gyakorlat azonban mégsem változott jelentős mértékben.

A hagyományos felfogás szerint a lánygyermek kiházasodik a családból, vagyis nevelése jövendőbeli férje családjának hoz hasznot, míg a fiúgyermek tovább viszi a család nevét, ráadásul az ő feladata, hogy felnőttként gondoskodjon a szüleiről.