A tervek szerint még csak ezen a héten lép tőzsdére az Uber, azonban a részvénypiaci elemzők már most kedvező árfolyamcélokat fogalmaztak meg a fuvarmegosztó vállalat papírjára. Ez azonban rossz hír is lehet, mivel ha nem jönnek be a várakozások, akkor a kipukkadó buborék a mélybe is húzhatja az Ubert.

A várakozások szerint pénteken kezdődik meg a nyilvános kereskedés az Uber részvényeivel, azonban egyes befektetési elemzők már most rendkívül optimista jóslatokat fogalmaztak meg a fuvarmegosztó cég papírjaival kapcsolatban. Eddig legalább két elemzőcég adott ki véleményt a még nem is kereskedett részvényről, és

míg az egyik a „közlekedés Amazonjának" nevezte az Ubert, addig a másik arra is figyelmeztetett, továbbra sem világos, mikor válhat végre nyereségessé a társaság – írja a MarketWatch elemzése.

Először a Wedbush két elemzője ugrott fel az optimizmus vonatra, és 65 dolláros célárfolyamot fogalmaztak meg az Uber papírjára. Ez pedig igen magas ahhoz képest, hogy az Uber hivatalos közlése szerint a részvényét 44 és 50 dollár között árazzák majd be.

Lehetőségek tárháza

A szakértők jelezték, noha sok kihívással kell még szembenéznie a társaságnak a következő években, olyan lehetőségek rejlenek az Uberben, melyek megágyazhatnak annak, hogy a vállalat a legnagyobbak – az Amazon, az Apple vagy a Google – közé kerüljön a következő időszakban. A Wedbush elemzői külön kiemelték, hogy az Uber hatalmas hálózattal rendelkezik, azonban még így is óriási növekedés állhat előtte. A fuvarmegosztó cég ugyanis 63 országban van jelen, de ezekben a lakosságnak még csupán 2 százaléka használta a cég szolgáltatását, vagyis bőven van még mozgástér fölfelé. Ráadásul ha az Uber valóban képes lesz érdemben megvetni a lábát más területeken is a klasszikus fuvarmegosztás mellett, akkor az további jelentős növekedési lehetőséget biztosíthat a cégnek.

Bőven lehetmég növekedési mozgástér az Uber előttForrás: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan a D.A. Davidson elemzője egy fokkal kevésbé optimista, és a lehetséges negatívumokra is felhívja a figyelmet. Tom White 53 dolláros célárat lőtt be az Uber papírjára, ami ugyancsak magas, azonban a szakértő kiemelte, az Uber jelentős előnyei mellett komoly ellenszelekkel is szembe kell nézni.

Versenyelőny nyereség nélkül

Pozitívum például az Uber versenyelőnye a piacon, ami hosszú távon meg is maradhat. Ehhez jön még a már említett szinergia a társaság különböző üzletágai között, amely szintén sokat segíthet a részvénynek. Ezzel szemben viszont

az Uber bevétel-növekedése tavaly már érdemben lelassult, az pedig továbbra sem látható, mikorra várható, hogy a cég elkezd nyereséget elérni – főleg, hogy a haszonkulcsokkal összefüggő trendek egyre romlanak.

Az Uber egyébként igen gyorsan tornászta föl magát a legnagyobbak közé. Míg 2011-ben csupán 60 millió dollárt ért a vállalat, addig mindössze két évvel később már közel 4 milliárdra rúgott az értékeltsége, vagyis unikornissá (legalább 1 milliárd dollárt értő startuppá) vált. 

A Lyft példája intő jel lehet a befektetők számáraForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

További izgalmas kérdés lesz, hogy miként kezeli majd a piac az Uber részvényét az amerikai versenytársnak számító Lyft eddigi kedvezőtlen teljesítménye után. A Lyft ugyanis 72 dolláron indította be a kereskedést a részvényeivel márciusban, azonban mára a papír árfolyama nagyjából 15 százalékot gyengült – részben pont azért, mert nem világos, mikorra várható, hogy a fuvarmegosztó cég elkezd nyereséget termelni.