Beengedik az Ubert Lengyelországba

Uber, taxi
Vágólapra másolva!
A lengyel kormány támogatja azokat az új utazási szabályokat, amelyek lehetővé teszik úgy a magánszemélyek, mint a cégek számára, hogy mobilalkalmazások segítségével utazási szolgáltatásokat nyújtsanak.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslatot a lengyel parlament alsóháza viszonylag nagy többséggel szavazta meg.

Az új szabályok szerint a taxiengedély megszerzése egyszerűsödik, és magánszemélyeknek is engedélyezik majd utazási szolgáltatások nyújtását mobilalkalmazásokon keresztül.

Az Uber és társai immár rendezett jogszabályi környezetben jelenhetnek meg hamarosan Lengyelországban Forrás: Shutterstock

A változás nemcsak új típusú utazási szolgáltatók lengyel piacra történő belépését támogathatja, hanem a meglévő, hagyományos taxi- és pénztárgépek helyett is lehetővé teszi a mobilalkalmazás használatát.

Áprilisban több száz elégedetlen taxisofőr demonstrált Varsóban azért, hogy tiltakozzon a törvényjavaslat ellen. De a varsói kormány nem engedett a nyomásnak, sőt, a parlamenti vitában az infrastrukturáért felelős miniszter egyenesen azzal érvelt, hogy az új szabályok egy tisztességes versenyt biztosítanak majd a jövőben.

A törvényjavaslat hamarosan a lengyel parlament felsőháza elé kerül.

Az Egyesült Államokhoz kötődő, utazásszolgáltatással foglalkozó Uber még januárban mutatta be azt a tervét, amellyel milliós befektetéssel megjelenne a dél-lengyelországi Krakkóban és a lengyel fővárosban, Varsóban.

Forrás: Thenews.pl