Tízből csak három fiatal tud önerőből lakást venni

2019.05.08. 08:03

A fiatalok 12 százaléka tervez lakásvásárlást három éven belül, az érintettek 71 százaléka pedig ezt kisebb-nagyobb hitelfelvétellel tudja csak megoldani – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok ötöde – 21 százaléka – venne autót három éven belül, 70 százalékuk azonban ezt a vásárlást saját forrásból finanszírozná.

Minden második 19-29 éves él önállóan, egész pontosan a 47 százalékuk, miközben

a jelenleg szüleivel lakó fiatalok 23 százaléka tartja fontosnak, hogy külön lakásba költözzön. A többség – 64 százalék – szeretne ugyan önálló életet kezdeni, de egyelőre nem tartja nagyon fontosnak – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amely a fiatalok lakás- és autóvásárlási terveit is vizsgálta 2018 utolsó negyedévében.

IllusztrációForrás: Shutterstock

 A felmérés szerint a megkérdezett fiatalok mindössze 13 százaléka – főleg a nyugati megyékben élők és a munkanélküliek – nem szeretne elköltözni a szüleitől.

A fiatalok 12 százaléka tervez lakásvásárlást három éven belül. Az érintettek 29 százaléka úgy számol, hogy saját erőből képes lesz megvenni a kiszemelt ingatlant. A fiatalok 71 százaléka azonban csak kisebb-nagyobb hitel segítségével tudja majd finanszírozni a lakásvásárlást, 54 százalékuk pedig a lakás árának legalább felét fedezné hitelből. 

A hitelfelvételi lehetőségeket nézve megosztott a fiatalok tábora: 23 százalékuk szerint a korábbinál könnyebben juthatnak lakáshitelhez, 36 százalékuk szerint nehezebben kapnának lakáshitelt, mint eddig, míg több mint 40 százalékuk szerint nem történt változás.

IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

A K&H ifjúsági indexe azt is megnézte, hogyan gondolkoznak a fiatalok az autóvásárlásról. A 19-29 évesek 23 százalékának van saját autója: a dolgozó fiatalok 35 százaléka rendelkezik autóval, míg a diákoknak csak a 11 százaléka. 18 százaléknak ugyan saját autója nincs, de rendszeresen használ gépkocsit. Leginkább a fővárosban és Pest megyében jellemző, hogy a fiatalok más autóját használják (24 százalék).

Az autóvásárlási tervekre vonatkozó eredmények alapján a fiatalok 21 százaléka szeretne három éven belül saját autót, ez pedig 2018 első negyedéve óta az egyik legalacsonyabb érték. A többség – a megkérdezettek 54 százaléka – nem venne autót a következő időszakban. Akik viszont igen, azok jellemzően saját forrásból teremtenék elő a vételárat: 70 százalékuk szerint lesz ez a forgatókönyv, és mindössze 17 százalékuk számol azzal, hogy a vásárlást legalább fele-fele arányban hitelből oldaná meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK