Közvetlen érdekképviseletet nyertek a magyar tulajdonú kiskereskedelmi vállalkozások a brüsszeli székhelyű Independent Retail Europe (Független Európai Kiskereskedők) elnevezésű nemzetközi szervezetben, amelynek magyarországi tagja eddig nem volt - írta a Magyar Nemzet kedden.

A multivállalatok többségi részesedésével működő hazai piac magyar tagjait április óta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) képviseli az Európa-szerte csaknem 600 ezer kereskedelmi egységet képviselő szervezetben, amelynek jelentős az érdekképviseleti ereje az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, illetve az európai jogalkotás teljes folyamatában - áll a cikkben.

Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára a lapnak nyilatkozva elmondta: a Független Európai Kiskereskedők Szövetsége jelentőségét és piaci súlyát mutatja az is, hogy tagjai éves forgalma meghaladja az egymilliárd eurót.

A szövetség minden kereskedelmet érintő új és változó európai irányelvet és jogszabályt a tagság közösen kialakított érdekei szerint véleményez, emellett rendszeresen tanácskoznak az egyes szabályokért felelős bizottságokkal, azok tagjaival. Így a jövőben az MNKSZ-nek is lehetősége lesz közvetlenül részt venni ebben a folyamatban - mutatott rá Neubauer Katalin.