Az amerikai érdekeltségű Guardian Glass orosházi gyárában új lamináltüveg-gyártó üzemet adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter a 4,1 milliárd forintba kerülő beruházás átadása előtt elmondta, hogy az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, és a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak az Európai Unión kívül.

Az amerikai vállalatok a magyarországi külföldi befektetések 15 százalékát képviselik. Ezerhétszáz amerikai vállalat 105 ezer magyar ember megélhetését biztosítja– tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az amerikai érdekeltségű Guardian Glass orosházi gyára új lamináltüveg-gyártó üzemének átadóünnepségénForrás: MTI/Rosta Tibor

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány a múlt héten döntött arról, hogy a lehető leggyorsabban felújítják az Orosháza és Szentes közötti utat.

A következő esztendő végére – a most készülő M44-es gyorsforgalmi úttal együtt – nagyságrenddel javul a térség közlekedési infrastruktúrája, további befektetéseket segítve – jelezte a miniszter.

Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatójaForrás: MTI/Rosta Tibor

Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója azzal indokolta a beruházást, hogy egyes országok szabályozásai a külső nyílászárók és beltéri üvegek esetében is megkövetelik a biztonságos üvegek használatát, amire a laminált üveg a leghatékonyabb megoldás. 

A Guardian Orosháza Kft. üveggyártó sorának részlete a beruházás átadásának napjánForrás: MTI/Rosta Tibor

Az ipari és lakossági épületek esetében egyaránt nő az igény a zajcsökkentésre, ami miatt megnövekedett a hangszigetelő laminált üvegek iránti kereslet – mondta.

A lakóépületeket egyre inkább tripla üvegezéssel építik majd, ami azt eredményezi, hogy még nagyobb lesz a kereslet az ilyen típusú üvegek iránt – tette hozzá Guus Boekhoudt. 

A 330 főt foglalkozató orosházi gyárban átadott gyártósor havonta 150 kamionnyi terméket állít elő, amelyek 80 százaléka a külpiacokon fog gazdára találni.  

Az orosházi gyár árbevétele 2017-ben elérte a 25 milliárd forintot, és 2018-ban még tovább növekedett, de a pontos számot még nem tudják, mert a végső mérleget még nem fogadták el – közölték.

A Guardian Orosháza Kft.Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Guardian Glass 11 európai országban működtet síküveggyárat, többek között Lengyelországban, Németországban és Oroszországban. A cég a Guardian Industries legjelentősebb vállalata, a világ legnagyobb sík-, bevonatos- és megmunkált- üvegtermék-előállítója. A Guardian-vállalatok 18 ezer embert foglalkoztatnak. A Guardian a Koch Industries Inc 100 százalékos leányvállalata.