Egymás után vásárolhatják fel a világ legnagyobb kaszinóit

2019.05.08. 20:36

Egyre fokozódik a felvásárlási és összeolvadási aktivitás a kaszinóiparban. Különösen Ázsiában lehet izgalmas a következő időszak, ahogy a nagy amerikai cégek folyamatosan próbálnak terjeszkedni a versenytársak bekebelezésével.

Egyes nagy amerikai kaszinócégek várhatóan tovább kívánják növelni méretüket, aminek következtében felpöröghet a következő időszakban a felvásárlási és összeolvadási aktivitás a kaszinóiparban – mondta a CNBC-nek Adam Dawes, a Shaw and Partners pénzügyi cég vezető befektetési tanácsadója.

A szakember szerint a konszolidációs hullámra azért lehet szükség, mert az iparág szereplőinek jelenleg nincs más lehetőségük a növekedésre.

Az olyan népszerű városokban ugyanis, mint Las Vegas vagy Makaó, a természetes üzleti növekedés már nem olyan erős, mint korábban volt.

A makaói szerencsejáték-bevételek bruttó összege például 8,3 százalékkal esett áprilisban éves alapon. Las Vegasban pedig márciusban 3,83 százalékos volt a zsugorodás az egy évvel korábbi szinthez képest.

Korábban Makaó volt a szektor növekedési motorja, azonban a bővülés üteme lelassult. Las Vegas pedig már egy ideje szintén nem olyan erős, mint egykor volt – tette hozzá Dawes. A világ más tájain emellett egyre nehezebb olyan területeket találni, amelyek széles körben vonzanák a játékosokat.

Nagy átalakulások jöhetnek a globális kaszinóiparbanForrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Következésképpen két lehetőség maradt a vállalatok előtt, ha növekedni akarnak. Vagy egymás között konszolidálják az üzletet összeolvadásokkal, vagy agresszív felvásárlással bekebelezik a versenytársakat. Jelenleg ez a két stratégia ágyazhat meg a bevétel- és profitnövekedésnek – mondja a  szakember.

Ebben a folyamatban pedig megmutatkozhat az amerikai társaságok ereje, melyek elég nagy tőkeállománnyal rendelkeznek ahhoz, hogy lecsapjanak más iparági szereplőkre. Az ázsiai csendes-óceáni térségben általában, illetve különösen Ausztráliában lehet számítani izgalmas üzletekre – jelezte Dawes. Az összeolvadásokban rejlő erőt mutatja az is, hogy közel két éve két ausztrál kaszinóüzemeltető, a Tabcorp és a Tatts Group összeolvadt, és ennek eredményeként a vállalat most már nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét a versenyben.

Noha Dawes úgy látja, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség feltörekvő piacai továbbra is kedvező növekedési lehetőséget jelenthetnek a szektor számára, más szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy egyre kevesebb olyan szerencsejáték cég van az USA-n kívül, amely megfelelő célpontja lehet a felvásárlásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK