Egyre inkább a családi házak felé billen az ármérleg nyelve

kertes családi ház
Pannonhalma, 2010. augusztus 2. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete a Szent Márton-hegyen. Előtérben kertes családi házak. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Habár sok vevő a megvásárolni kívánt ingatlan bizonyos paramétereit illetően gyakran bizonytalan, azt azért általában el tudják dönteni a vásárlás előtt, hogy lakást vagy családi házat szeretnének vásárolni. Az ingatlanpiaci helyzet azonban megváltozott: a házak a lakásokhoz képest egyre olcsóbbak, ami új szempontot hoz a mérlegelésbe.
Vágólapra másolva!

Alapvetően élethelyzet kérdése, hogy valaki családi házat vagy lakást szeretne vásárolni. Hiszen a két eltérő kategóriába tartozó ingatlan alapvető paraméterei jelentősen eltérnek. Ilyen például az elhelyezkedés, vagy a méret és a szobaszám.

Illusztráció Forrás: MTI/Manek Attila

Persze nagyon sok esetben közrejátszik az is, hogy az emberek egy része ki akar szabadulni a városból: menekülne a zajtól, a forgalomtól, a szmogtól. Inkább a zöldebb, "vidékiesebb" környezetet választja, vállalva a családi ház fenntartásával és megközelítésével járó többletterheket és teendőket.

Ugyanakkor sokak számára az önállóság is fontos tényező,

amikor a lakóközösség nem korlátozza vagy épp befolyásolja mindennapi életünket – tette hozzá Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

Ezzel szemben egy társasházi lakás esetében jóval kisebb ez az önállóság, és a szomszédok is erős korlátozó tényezőt jelentenek a hétköznapok során. Miközben persze előnye az, hogy bár folyamatosan fizetni kell a közös költséget, alapvetően egyszerűbb lehet a közlekedés, olcsóbb a fenntartás: a rezsi is mérsékeltebb a kisebb méret miatt.

Illusztráció Forrás: Northfoto

Ugyanakkor a döntésnél mindig felmerül az ár kérdése is, mely a legalapvetőbb tényező egy ingatlanvásárlás során.

Míg korábban az árkülönbség elég egyértelműen meghatározta, hogy lakást vagy családi házat keresünk

az ingatlanpiacon – az előbbi javára –, ez ma már komolyabb dilemmát okozhat a lakásvásárlóknak.

– szögezte le Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az áremelkedés elsődleges oka, hogy jóval nagyobb a kereslet a lakások iránt.

Nagy Andrea is úgy látja, hogy a házak most olcsóbbak és nehezebb őket eladni. Mint fogalmazott, „a piacon nem érte utol magát a családi ház kategória, miközben a lakásoknak elszállt az ára az elmúlt években". Az ingatlanközvetítő úgy véli, hogy ezzel a ténnyel a vevők jelentős része nincs tisztában, de az is igaz, hogy sokan nem is mernek családi ház vásárlására gondolni.

Az ingatlanközvetítő szerint ez is oka lehet annak, hogy kisebb a kereslet a házak iránt, és

óriási a piacon a kínálat a régebben épült, kevésbé jó adottságú családi házakból.

Hiszen utóbbiakat korszerűsíteni kell, adott esetben átépíteni, ami sokakat elriaszt a vásárlástól, főleg most, amikor elég nehéz kivitelezőt találni.

Mindenesetre azok, akik nem a központi fekvésű ingatlanokat preferálják, és az élhetőbb zöld területeken keresnek otthont, mindenképpen jobban járnak egy családi házzal. Hiszen a legtöbb esetben a belső kerületekben sok millióval drágábban tudnák biztosítani a saját lakhatásukat.