A gazdag arab miniállamban elindult az első metró

Doha, 2019. május 8. Az első dohai metróvonal egyik állomása 2019. május 8-án, amikor megindul a közlekedés az új létesítményben. A 2022-es labdarúgó-világbajnokságra készülő Katar fővárosban 2020-ra épül ki a három vonalból álló teljes metróhálózat. MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Vágólapra másolva!
Több mint három évvel a rajt előtt megnyitották a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Katarban a metró első szakaszát.
Vágólapra másolva!

A katari fővárosban, Dohában egy 13 állomásos vonalon közlekednek a szerelvények. Amikor teljesen elkészül, akkor összeköti a város északi részén található Lusail Stadiont a délre fekvő al-Vakra Arénával.

A teljes metróvonal hossza 75 kilométer, és 37 metróállomás épül hozzá.

Ennek kivitelezése öt évbe telik, és 5 ezer ember munkájára lesz szükség. Az építkezés során figyeltek a légszennyező anyagok kibocsátására, a vízfelhasználásra, valamint zajvédő elemeket is telepítenek.

A dohai metróvonal az öböl menti miniállam 130 milliárd eurós diverzifikációs és modernizációs stratégiai tervének egyik eleme. A metróépítés az ország egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése a foci-vb-re, három vonalat terveznek, amelyek mind elkészülnek majd a rajtig.

Galériába gyűjtöttük, hogy miként néz ki a dohai metróvonal.