A befektetők megint imádják a készpénzt

2019.05.09. 20:31

A legvagyonosabb magánbefektetők világszerte igen nagy arányú készpénzt tartanak a portfólióikban – derül ki a UBS Group friss jelentéséből. A háttérben alapvetően az állhat, hogy egyre többen kezdtek óvatosabbak lenni, ahogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus megnövelte a globális kockázatokat.

A leggazdagabb magánbefektetők a portfóliókban kezelt vagyonuk 32 százalékát tartják készpénzben – derül ki a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító UBS Group napokban kiadott jelentéséből. Különösen magas ez a szám Ázsiában és Latin-Amerikában, ahol ez az arány fölmegy 36 százalékra is.Ezzel szemben Svájcban például 31 százalék, míg Európa egészén 35 százalék az arány. Fontos kivételt képez azonban az Egyesült Államok, ahol a portfóliók készpénzaránya mindössze 23 százalékos – írja a Bloomberg.

A készpénz egy igen fontos biztonságos eszköz, ha valakinek számít a stabil likviditás, azonban hosszabb távon már megvannak a komolyabb kockázatai is – mondta Paula Polito, a svájci bank Global Wealth Management üzletágának ügyfél-stratégiai vezetője. Jelenleg pedig az látszik, hogy globálisan igen nagy a készpénz aránya a portfóliókban, vagyis ez pont jó idő ahhoz, hogy a befektetők elkezdjenek diverzifikáltabb befektetésekben gondolkodni – tette hozzá.

Elkezdtek fedezékbe húzódni a befektetőkForrás: AFP/Philippe Desmazes

A szakember megjegyzése azért is izgalmas, mert a UBS kutatása alapján

a megkérdezettek 42 százaléka tervezi növelni a befektetéseit, és mindössze 17 százaléka tervez csökkentést. Globálisan a legfontosabb kockázatok között megtalálható a latin-amerikai infláció, de az ázsiai befektetők számára például egy kiterjedt kereskedelmi háború lehetősége jelenti a legnagyobb félelmet. A megkérdezett amerikaiak körében az USA politikája adta a legnagyobb bizonytalansági faktort.

Érdekesség, hogy a UBS most először végzett el negyedéves befektetési hangulatelemzést, vagyis nincsenek korábbi, összehasonlítási alapot képező kutatások a banktól. A felmérés egyébként márciusban készült, összesen 17 országban, és 3600 olyan befektetők vontak be, akinek legalább 1 millió dollárnyi befektethető eszköze van. Emellett megkérdezték még olyan cégek vezetőit is, amelyek legalább évi 250 ezer dolláros bevételt hoznak össze, és legalább egy alkalmazottjuk van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK