Mutatjuk a 460 milliárd forintnyi gépelési hibát

Ausztrália, polimer alapú bankjegy
Sydneysider Martin Parry tries unsuccessfully to tear an Australian 50 dollar note which is made of polymer, a durabile, clean and secure banknote that has a protective plastic type of coating to protect it from moisture, water, sweat, oil and other contaminents in Sydney 17 December 2000. The technology of the banknotes which was developed in Australia where they have been in use since 1988, is now being aimed at Asia where humid and adverse weather conditions prevail with the banknotes lasting much longer than their paper based counterpart. Bangladesh is the lastest country to start changing to the plastic notes. AFP PHOTO / AFP PHOTO / WILLIAM WEST
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi bankjegynyomtatási hiba történt Ausztráliában: a tavaly bemutatott új ausztrál 50 dolláros bankjegyen elütöttek egy kifejezést, de mire észrevették, addigra már 46 millió darabot kinyomtattak belőle - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál jegybank tavaly októberben mutatta be a megújított 50 dollárost, aminek egyik különlegességét az adja, hogy polimer alapú anyagból készült, így lényegében eltéphetetlen. Egyik oldalán Edith Cowan, az első ausztrál képviselőnő arcképe látható, a másik oldalon pedig David Unaipon, egy aboriginal származású íróé.

Az 50 dolláros, amelyen gépelési hibát vétettek a gyártásnál Forrás: AFP/William West

Természetesen a bankjegyet számos biztonsági megoldással látták el. Az egyik ilyen egy különleges szedésű, úgynevezett mikroszöveg, amely Cowan első parlamentben elmondott beszédének szövegezése. Ennek egyik kifejezését nézték be a bankjegyek előállításakor, az annak gépelésében vétett hibát ugyanis senki nem vette időben észre.

A képviselőnő arról beszél, hogy az első női parlamenti képviselőnek lenni nagy felelősséget jelent. Az erre vonatkozó "responsibility" kifejezést gépelték el, mégpedig "responsibilty"-re.

Az így nyomtatásba küldött 50 dollárosból 46 milliót gyártottak le, ami 2,3 milliárd ausztrál dollárnak, nagyjából 460 milliárd forintnak felel meg.

A jegybank jelezte, tudnak a hibáról, bár arról, hogy pontosan hogyan állt az elő, a szöveg saját leiratát készítve hibáztak-e, vagy már eleve hibás gépeléssel vették át valahonnan a képviselőnő szavait, nem közöltek részleteket.

Csupán annyit jeleztek, a következő gyártási körben már a javított változatú 50 dollárosokat nyomják majd.

Ausztráliában egyébként az 50 dolláros bankjegy a legelterjedtebb. A központi bank már korábban forgalomba bocsátotta az 5 és a 10 dollárosok új változatait, és idén októberben érkezik az új 20 dolláros.