Mutatjuk a 460 milliárd forintnyi gépelési hibát

2019.05.09. 13:06

Nem mindennapi bankjegynyomtatási hiba történt Ausztráliában: a tavaly bemutatott új ausztrál 50 dolláros bankjegyen elütöttek egy kifejezést, de mire észrevették, addigra már 46 millió darabot kinyomtattak belőle - írja a The Guardian.

Az ausztrál jegybank tavaly októberben mutatta be a megújított 50 dollárost, aminek egyik különlegességét az adja, hogy polimer alapú anyagból készült, így lényegében eltéphetetlen. Egyik oldalán Edith Cowan, az első ausztrál képviselőnő arcképe látható, a másik oldalon pedig David Unaipon, egy aboriginal származású íróé.

Az 50 dolláros, amelyen gépelési hibát vétettek a gyártásnálForrás: AFP/William West

Természetesen a bankjegyet számos biztonsági megoldással látták el. Az egyik ilyen egy különleges szedésű, úgynevezett mikroszöveg, amely Cowan első parlamentben elmondott beszédének szövegezése. Ennek egyik kifejezését nézték be a bankjegyek előállításakor, az annak gépelésében vétett hibát ugyanis senki nem vette időben észre.

A képviselőnő arról beszél, hogy az első női parlamenti képviselőnek lenni nagy felelősséget jelent. Az erre vonatkozó "responsibility" kifejezést gépelték el, mégpedig "responsibilty"-re.

Az így nyomtatásba küldött 50 dollárosból 46 milliót gyártottak le, ami 2,3 milliárd ausztrál dollárnak, nagyjából 460 milliárd forintnak felel meg.

A jegybank jelezte, tudnak a hibáról, bár arról, hogy pontosan hogyan állt az elő, a szöveg saját leiratát készítve hibáztak-e, vagy már eleve hibás gépeléssel vették át valahonnan a képviselőnő szavait, nem közöltek részleteket. Csupán annyit jeleztek, a következő gyártási körben már a javított változatú 50 dollárosokat nyomják majd.

Ausztráliában egyébként az 50 dolláros bankjegy a legelterjedtebb. A központi bank már korábban forgalomba bocsátotta az 5 és a 10 dollárosok új változatait, és idén októberben érkezik az új 20 dolláros.