A skótok már fizetnek, ha valaki visszaviszi az üres műanyag palackot

2019.05.09. 12:24

A skót kormány nemrég bejelentett javaslata szerint 20 penny (72 forint) járna minden visszavitt műanyag palackért a vásárlóknak, és az ehhez szükséges rendszert Nagy-Britannia összes kiskereskedőjének be kéne tartania – írja az Independent.

Környezetvédők további intézkedéseket várnak a londoni kormány szakminisztereitől.

IllusztrációForrás: Shutterstock

„Tisztelettel gratulálunk a skót kormánynak, és sürgetjük Michael Gove környezetvédelmi minisztert, hogy hasonlóan a skótok tervéhez, terjessze ki a visszaváltást minden italos dobozra Angliában" – nyilatkozta Samantha Harding, a Campaign to Protect Rural Englandt szervezet nevében.

Skócia környezetvédelmi minisztere, Roseanna Cunningham elmondta, hogy a rendszer 2021-re lesz teljes, és a visszavitt műanyag palackok 90 százalékát három éven belül újrahasznosítják.

Calum Duncan, a Conservation Scotland vezetője üdvözölte, hogy a visszaváltás az üvegből készült tárolókra is kiterjed, kiemelve, hogy ez igen komoly problémát jelent a skót tengerparton.

Az Egyesült Királyság többi részének is követnie kell ezt a megoldást" – tette hozzá Duncan.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A környezetvédelmi csoportok pozitív hozzáállása ellenére

az üzleti szektorban komoly aggályok merültek fel a terv kapcsán. Colin Borland, a Kisvállalkozások Szövetségének tagja szerint a kisebb üzletek aggódnak a tárolás miatt. Miközben a skót kiskereskedelmi konzorcium egyik tagja csalódást keltőnek nevezte az új rendszert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK