Tizedik hónapja esnek a kínai autóeladások

Kína autópiac
A woman rides a bicycle past a row of new cars for sale at a car market in Bejing on May 16, 2012. A slew of bleak data has raised fears China's economy is cooling faster than previously thought, but analysts say Beijing has only limited means to prevent a politically damaging slowdown. AFP PHOTO / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Súlyos zuhanást produkáltak áprilisban a kínai autóeladások, amivel a kínai piac már a tizedik egymást követő hónapban mutatott gyengülést. Egyre ijesztőbb a világ legnagyobb autópiacának vesszőfutása, de az idei év második felében már jöhet a növekedési fordulat.
Vágólapra másolva!

Éves alapon 14,6 százalékkal gyengültek áprilisban a kínai autóeladások – közölte az állami Kínai Autógyártók Szövetsége. Ezzel újabb jelzés érkezett arra nézve, hogy súlyosbodnak a világ második legnagyobb gazdaságának problémái – írja a MarketWatch. A jelentésből kiderül az is, hogy az idei első negyedévben 11,3 százalékkal estek az autóeladások, míg a megelőző két negyedévben 12, illetve 9,6 százalékos volt a gyengülés.

Leginkább a személyautó értékesítés gyengült, 17,7 százalékkal, míg a kereskedelmi járművek eladásai stagnáltak.

Az immáron tizedik egymást követő hónapban tartó zsugorodás azonban nem csupán Kínát érinti. A világ minden táján működő autógyártók is foghatják ugyanis a fejüket, mivel ezek hosszú ideig támaszkodtak az erőteljes kínai keresletnövekedésre. A Ford kínai eladásai például éves alapon 36 százalékkal csökkentek az idei első negyedévben, míg a General Motors értékesítései 18 százalékkal gyengültek a világ második legnagyobb gazdaságában.

A külföldi gyártók is szenvednek a kínai autópiac vesszőfutásától Forrás: Imaginechina/Zhuang yi

Mindazonáltal a legtöbb iparági elemző egyetért abban, hogy

a kínai autópiac visszatérhet a növekedés útjára az év második felében.

Különösen, ha Peking valóban beizzítja az élénkítési rakétákat, és érdemben megtámogatja a kínai gazdasági növekedést. Ha elfogadják, akkor az élénkítési csomag csökkentené a benzines autókra kivetett korlátozásokat a nagyvárosokban. Ez pedig vásárlási ösztönzést jelenthet a vidéki lakosságnak, illetve az első autójukat vásárlóknak.

Ezzel párhuzamosan a támogató lépések visszafoghatják a kiskereskedelmi keresletet az elektromos autók iránt.

Az elektromos járművek eladásai azonban még így is lendületesen bővülhetnek a következő időszakban.

Az eladások ezen a terepen ugyanis 60 százalékkal, 300 ezer darabra erősödtek 2019 első négy hónapjában.