Hihetetlen, de jön a készpénzfizetés a Google alkalmazásboltjában

android logo google
A logo of Google's Android is displayed on a mobile.
Vágólapra másolva!
A keresőóriás döntése a Google Play alkalmazásboltjának új fejlesztéséről egy kényszermegoldás: azt szeretnék, ha nemcsak a letöltések növekednének, hanem a bevételek is, és ehhez igyekeznek minden akadályt áttörni. Most úgy gondolják, ilyen akadály lehet, hogy sok helyen nincs bankkártyájuk az embereknek a világban. Hamar el fog dőlni, hogy ez az ötlet életképes-e, de ha igen, akkor bizony elterjedhet másoknál is.
Vágólapra másolva!

A készpénzes fizetés bevezetése nagyon is húsbavágó az Android operációs rendszert fejlesztő Google számára, hiszen

az App Annie legutóbbi tanulmánya szerint egy, a tavalyi évet tekintve 101 milliárd dolláros (átszámítva 29.161 milliárd forintos) piacról van szó.

Ez hatalmas szám, még akkor is, ha ez nem mind a Google-t gazdagítja, az összeg jelentős része ugyanis a pénzért kínált alkalmazások gazdáinál landol.

A Google-nek egyébként nem a készpénzfizetés bevezetése az egyetlen rendhagyó próbálkozása: korábban például bevezették azt is, hogy a mobilszolgáltatónál (a szerződött mobilszolgáltatók száma világszerte már 170) szintén ki lehessen fizetni az alkalmazás ellenértékét.

A készpénzfizetés is hasonlóan fog működni.

A Google ezt a fizetési módot azokon a piacokon vezeti be, ahol még csekély a bankkártya-használat, ezért az emberek a készpénzt preferálják a fizetéskor.

Mexikóban és Japánban már tesztelik a készpénzfizetéses alkalmazásletöltést a Google Play Áruházban Forrás: AFP

Ezt a fizetési módot választva a tranzakció függő státuszba kerül (angolul ennek a fizetési módnak a neve pending transactions), és csak akkor lehet letölteni a megvásárolni kívánt applikációt, ha a felhasználó kifizette az összeget banki átutalással vagy készpénzzel a Google-lal szerződött partnereinél.

A készpénzfizetés jelenleg Mexikóban és Japánban, teszt jelleggel működik.

A pending transactions kiválasztását követően a felhasználó kap egy fizetési kódot, amivel a Google valamelyik szerződött partnerénél készpénzzel is kiegyenlítheti a vételárat. A fizetést követően pár percet várni kell a jóváírásra a Google rendszerében, de utána már le is lehet tölteni az applikációt.

A bankkártyával ellentétben a Google ennél a fizetési módnál nem biztosít pénzvisszatérítési lehetőséget akkor, ha a felhasználó elégedetlen a letöltött applikációval. A kompenzáció egy Play Store kupon formájában érkezik, melyet egy újabb vásárlásnál lehet majd felhasználni a Play Áruházban.

Ezért cserébe a Google pontosítja az értékelés rendszerét, hogy a vásárlás ne legyen annyira zsákbamacska.

Ősztől súlyozzák majd az értékeléseket az azóta eltelt idővel fordított arányban, azaz a legfrissebb értékelések jobban számítanak majd bele a végső értékbe.

A fejlesztők már most is a súlyozott értékelést látják a Google Play fejlesztői konzolján, a felhasználók azonban csak nyár végétől dönthetnek e szerint.

Forrás és további részletek: Bitport.hu