Jelentősen csökkent tavaly az ázsiai csendes-óceáni térség dollármilliárdosainak száma egy friss jelentés szerint. Ráadásul a régiós szupergazdagok összvagyona is zsugorodott 2018-ban, amivel komoly fordulat állt be a 2017-es adatokhoz képest. Mindeközben globális szinten is csökkent a milliárdosok létszáma és vagyona is.

Nemcsak a milliárdosok száma, de az összvagyonuk is csökkent 2018-ban az ázsiai csendes-óceáni térségben – derül ki a Wealth-X jelentéséből. A térségben tavaly 13 százalékkal zsugorodott a milliárdos népesség, míg a szupergazdagok teljes vagyona 8 százalékkal csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy

tavaly 109 fővel esett a milliárdosok száma Ázsiában, és mindösszesen 212 milliárd dollárnyi vagyon tűnt el a szupergazdagok zsebéből. A legnagyobb eséseket olyan országokban mérték, mint Kína, Hongkong, India, valamint Szingapúr.

Ez pedig igen komoly fordulatnak számít 2017-hez képest, amikor még az ázsiai térségben élt a legtöbb milliárdos a világon.

A jelenség hátterében elsősorban a részvénypiac gyengélkedése, az USA és Kína közti kereskedelmi háború, a feltörekvő piaci árfolyamkilengések, valamint az amerikai dollár ereje állt. Ezek együtt egyébként globálisan is csökkentették a milliárdosok összlétszámát.

Globálisan is csökkent tavaly a szupergazdagok számaForrás: 123rf.com

A Wealth-X kutatása alapján a milliárdosok vagyona világszerte 7 százalékkal esett 2018-ban, míg a teljes milliárdos lakosság száma 5,4 százalékkal csökkent. Ez pedig a második legnagyobb zsugorodás volt a 2008-as válság óta.

Az egyetlen kivételnek Észak-Amerika számít, ahol 3 százalékkal bővült a milliárdosok száma. Az amerikai milliárdosok különösen örülhettek a magasabb kamatoknak, illetve a Trump-kormány által életbe léptetett adóreformnak – emelte ki a jelentés.

A tavalyi gyengélkedés ellenére is a világ 15 legtöbb milliárdost tömörítő országából 4 még mindig Ázsiában van. Kína kitartóan a második a ranglistán az Egyesült Államok mögött, ahogy az országban 285 milliárdos volt összesen 996 milliárd dollárnyi vagyonnal. Ezzel Kínában a világ milliárdos magánszemélyeinek 12 százaléka él, és az ország messze felülmúlja a bronzérmes Németországot.

A városok közül New York Cityben lakik a legtöbb milliárdos a világon, összesen 105 ember. Érdekesség azonban, hogy az olyan, milliárdosokat tömörítő ázsiai nagyvárosok, mint a kínai Hangcsou vagy Tokió lényegében alig veszített szupergazdag népességéből.