MNB: nőtt a fővárosi lakáspiacon a túlértékeltség miatti kockázat

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Az egyensúlyi szintet már 15 százalékkal túlszárnyalják a budapesti lakásárak a jegybank friss Lakáspiaci jelentése szerint. Mindössze három olyan fővárosi kerület van, amelyben öt év alatt nem kétszereződtek meg vagy drágultak ennél is nagyobb mértékben az ingatlanok.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tervez intézkedéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti lakáspiacot illetően, jóllehet a lakásárak nagymértékű emelkedése révén jelentősen megnőtt a fővárosban a túlértékeltség kockázata - írja a magyarnemzet.hu. Nagy Tamás, a jegybank főosztályvezetője a Lakáspiaci jelentés bemutatóján ezt fontos üzenetnek nevezte, mondván,

megnőtt annak kockázata, hogy egy esetleges árkorrekciót követően veszteséget könyveljenek el a vásárlók.

Csak három kerület van a fővárosban, amelyekben nem duplázódtak a lakásárak 2013 óta Forrás: Ingatlan.com

A jegybank becslése szerint az egyensúlyi szintet mintegy 15 százalékkal haladják meg a budapesti árak.

Eközben tovább nőtt a kisebb és a nagyobb települések közti árolló. Míg 2018-ban Budapesten csaknem 23 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, országosan 15 százalékkal, ezen belül is a községekben mindössze 2-3 százalékkal. A fővárosi áremelkedés továbbra sem mutat megtorpanást: 2019 első negyedévében húsz százalékot maghaladó mértékű drágulást látni 2018 azonos időszakával összevetve.

Ötéves időtávban, vagyis 2013 és 2018 között csupán három olyan kerületet (II., XII. és XVI.) találni, amelyekben nem kétszereződtek meg a lakásárak. Budapest már régiós összevetésben sem olcsó, hiszen míg a magyar fővárosban 15 évnyi átlagos jövedelem szükséges egy átlaglakás megvásárlásához, addig Prágában 14 és fél évnyi, Pozsonyban és Varsóban viszont csak 12 évnyi.

Forrás: Magyarnemzet.hu