Megnyitnak a forgalom előtt egy Tisza-hidat

Munkások dolgoznak a kiskörei Tisza-híd felújításán 2019. április 25-én
Vágólapra másolva!
Május 15-én, szerdán, megindul a vasúti és a közúti forgalom a kiskörei Tisza-hídon, amely a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésében újult meg. A híd és környezetének karbantartása még folytatódik, ezért a közúti és a vasúti forgalom mellett is érvényben marad a sebességkorlátozás.
Vágólapra másolva!

Május 15-től újra a Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonal teljes hosszán közlekednek a vonatok a 2018-2019-es évre meghirdetett alapmenetrend szerint - írja közleményében a MÁV Zrt.

Szerdától az érintett autóbuszjáratok is újra a Tisza-hídon keresztül, a lezárás előtt érvényben lévő menetrend szerint közlekednek.

Ennek köszönhetően a térségben élők ismételten átszállások nélkül érhetik el úti céljukat.

A KMKK Középkelet-magyarországi, a DAKK Dél-alföldi és az ÉMKK Észak-magyarországi Közlekedési Központ Budapest–Jászberény–Heves–Abádszalók–Tiszafüred, Eger–Békéscsaba, Debrecen–Heves–Jászberény és a Debrecen–Karcag–Heves–Gyöngyös országos autóbuszvonalakon közlekedő menetrendszerinti járatai - a Tisza-hídon át, Abádszalók és Kisköre érintésével – újra a teljes útvonalukon járnak.

Munkások dolgoznak a kiskörei Tisza-híd felújításán 2019. április 25-én Forrás: MTI/Mészáros János

A hídon áthaladó 102-es számú, Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonal nélkülözhetetlen a térségben élők, különösen az abádszalóki és kiskörei lakosok számára. A korszerűsítés keretében eddig elvégezték egyebek mellett a szerkezeti elemek cseréjét, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítását, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítését és javítását, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítását, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítását.

A Kiskörei Tisza-híd felújítási és karbantartási munkáira a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködési megállapodás keretében 950 millió forintot (Magyar Közút 300 millió forint; MÁV Zrt. 650 millió forint) biztosított.

Magyarország egyetlen vegyes használatú, közúti és vasúti átkelője, közel kétmilliárd forintból újul meg.

Homokfúvással tisztítják a hidszerkezetet a kiskörei Tisza-hídon április végén Forrás: MTI/Mészáros János

A munka tovább folytatódik, a vasúttársaság a leányvállalatát, a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.-t bízta meg az ártéri szerkezetek acélszerkezeteinek korrózióvédelmi és betonfelületi munkáival. Emiatt a híd forgalomba helyezése után az ártéri hidak egyes részei és a híd környezete munkaterület lesz.

Ezért a közúti és a vasúti forgalomban is érvényben marad az óránkénti 20 kilométeres sebességkorlátozás.

Az év végéig megújul az ártéri szerkezetek gyalogjárójának aszfaltburkolata, részlegesen korlátbetéteket cserélnek, 5400 négyzetméteren új korrózióvédelmi bevonat készül az ártéri öszvértartók acélszerkezeteire, valamint a károsodott betonfelületeket is kijavítják a szegélyeken és a szerkezetek alsó felületén.