Ötven éve nem volt ilyen rossz május a tőzsdén

2019.05.14. 19:45

Komoly mínuszoktól szenved az USA részvénypiaca, ahogy újra kiéleződött a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között. Ennek eredményeként közel 50 éve nem látott rossz teljesítménnyel indult a május az amerikai tőzsdén.

Hétfőn újabb eséseket produkáltak az amerikai részvények, és ebben a hónapban az S&P 500 index már 4,6, a Dow Jones 4,8, a Nasdaq pedig 5,5 százalékos mínuszban van. Az előbbi két mutató utoljára 1970-ben, míg a Nasdaq 2000-ben, az internetbuborék kipukkadása idején tapasztalt utoljára ilyen rossz májusi kezdést – írja a MarketWatch elemzése.

Ezzel együtt mindhárom benchmark index a legrosszabb havi gyengülést hozta össze eddig tavaly december óta, amikor a befektetők rendesen megütötték az amerikai tőzsdét.

A zuhanások hátterében elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus újbóli kiéleződése áll, mivel egyre több kereskedő hiszi úgy, a feszültség tovább tarthat és súlyosabb lehet az eddig vártnál. Pénteken ugyanis megállapodás nélkül fejeződtek be a felek közti tárgyalások, miután Washington bejelentette, 10-ről 25 százalékra emeli a vámot 200 milliárd dollár értékű kínai terméken.

Az S&P 500 részvényindex idei alakulásaForrás: Investing.com

Ezt követően hétfőn Peking is válaszolt, és a kínai kormány jelezte, 60 milliárd dollárnyi amerikai terméket sújthatnak extra vámokkal, melyek mértéke elérheti a 25 százalékot.

Ennek következtében a Dow és az S&P 500 a legnagyobb napi zuhanást szenvedte el január 3-a óta, míg a Nasdaq december 4-e óta nem tapasztalt napi esést produkált. Mindez pedig jelentős fordulat azt követően, hogy az amerikai tőzsde áprilisban 10 éve nem látott ütemű erősödést produkált. Az év elején tapasztalt meredek emelkedés azonban igencsak sérülékenynek bizonyult, és jól látszik, hogy az amerikai tőzsde egyre érzékenyebb a geopolitikai feszültségekre.

Viharokkal indult a május az amerikai tőzsdénForrás: 123rf.com

Ismét beütött a bizonytalanság, és ez a jelenlegi környezetben erősen negatívan érinti a befektetői hangulatot. 

Ezzel együtt az amerikai részvénypiac idén még mindig pozitív tartományban mozog. A Dow 8,6 százalékos pluszban áll eddig 2019-ben, míg az S&P 500 12,2 százalékos emelkedésben van. A Nasdaq vezeti azonban a sort, mivel a főként technológiai cégeket tömörítő mutató május 13-ig idén 15,3 százalékot izmosodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK