Senki sem rendel már Boeing gépeket

Boeing 777x, repülőgép
Vágólapra másolva!
Nemcsak a lezuhant 737 Max típusú Boeing gépből nem rendelnek az amerikai gyártótól, hanem a többi típusból, például a 787 Dreamlinerből, vagy a 777-esből sem – áll a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

A vállalat nem tekinti új áprilisi megrendelésnek, hogy átvettek korábban megrendelt és a múlt hónapban elkészült négy 737 Max gépet.

A Boeing 777X repülőgépe Forrás: Boeing

Március végén két légitársaság is rendelt új repülőgépeket a gyártótól: a Lufthansa 20 darab 787-es jet repülőt, valamint a British Airways 18 darab 777X gépet rendelt meg.

Ugyan más Boeing repülőgép típussal nem volt probléma, Philip Baggaley, a Standard & Poor's szállítási szektor vezető hitelelemzője szerint a 737 Max gépek két katasztrófája lehet az oka, amiért nem kapott új megrendelést a Boeing.

A légitársaságok egyelőre kivárnak, hogy lássák: felajánl-e valamilyen kompenzációt a cég,

akár kedvezményes jövőbeni rendelés formájában – mondta Baggaley.

Boeing 737 Max repülőgép Forrás: AFP/Jason Redmond

Több légitársaság - például a United Airlines vagy a Norwegian Air - jelezte már, hogy

valamiféle kompenzációs megoldást várnak a Boeingtől, hiszen nem repülhetnek a flottákban lévő, de földre kényszerített 737 Max gépek.

Az iparág legjelentősebb rendezvénye, a párizsi légi show a jövő hónapban lesz, és általában ennek időpontjára szokták időzíteni a legújabb megrendeléseket.