Kína egyik legnagyobb magáncégét már a dolgozói hitelezik

Kína, 72 órás vízummentesség, Peking látképe
Vágólapra másolva!
A China Minsheng Investment Group (CMIG), amely egyike az ország legnagyobb magánbefektetési vállalkozásainak, már odáig jutott, hogy az alkalmazottaitól kér pénzt a likviditáscsökkentésért folytatott küzdelmében. Nem ők az elsők ebben.
Vágólapra másolva!

A társaság egy speciális finanszírozási alapot hozott létre az adománygyűjtéshez.

A CMIG minden székhelyén dolgozó alkalmazottja saját pénzét helyezheti az alapba, cserébe választhat, hogy a CMIG adósságát vagy tőkéjét vásárolja meg

- mondta a Reutersnek a cég egyik képviselője.

Az adóssággal terhelt CMIG, amely nemcsak Kína, de a világ egyik legmagasabb értékű magánvállalkozásai között volt, fizetési kötelezettségeit nem tudja pontosan teljesíteni. A cég egy külön bizottságot hozott létre, hogy kezelje a likviditási problémáit.

Aggasztóan megnőtt a kínai kötvénykibocsátók fizetésképtelensége az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévhez képest Forrás: AFP/Mattes René

A CMIG 2014-ben jött létre, 50 milliárd jüan jegyzett tőkével és állami jóváhagyással.

Cégei a lízing, a megújuló energia, a légitársaságok, az építkezések és egyéb beruházások piacain működnek. A Refinitiv adatai szerint a CMIG 12 kiemelkedő jüan alapú kötvényt bocsátott ki 29,75 milliárd jüan értékben (ami mintegy 1266 milliárd forint). A brit virgin-szigeteki székhellyel rendelkező Boom Up Investments Ltd.-n keresztül 800 millió dollár (mintegy 232 milliárd forint) értékű kötvényt is piacra dobott.

Mint a Reuters megjegyzi,

nem ez az első alkalom, hogy egy kínai magánvállalat pénzt kér az alkalmazottaitól.

Az eladósodott HNA Group szintén értékesített befektetési termékeket a dolgozóinak, később azonban mégsem fizettek vissza néhány kötelezettséget a pénzügyi nyomás miatt.

A Reuters által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a kínai kibocsátók 2019 első négy hónapjában nem teljesítették a 23,31 milliárd jüan (több mint 1000 milliárd forint) összegű kötelezettséget, ami több mint 70 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi adat.

Forrás: Reuters.com