San Francisco az első olyan amerikai város, ahol a döntéshozók megszavazták, hogy a helyi hatóságok ne használhassanak arcfelismerő rendszereket. Ráadásul innentől mindenfajta új megfigyelő technika beszerzését jóvá kellene hagynia a városvezetésnek.

San Francisco városa az USA-ban elsőként döntött úgy, hogy megtiltja a helyi szervek számára, hogy arcfelismerő rendszereket használjanak.

Ez a bűnüldözési szervek mellett vonatkozik például a közlekedési társaságra is – írja a BBC. Ezzel együtt azt is megszavazták, hogy innentől bármilyen új megfigyelő technika megvásárlása a döntéshozók engedélyéhez kötött.

A szakértők véleménye azonban igencsak megoszlik a témában. A döntést ellenzők úgy érvelnek, hogy ezzel a lakosság biztonságát teszik kockára, és megnehezítik a bűnüldöző szervek munkáját.

A támogatók ezzel szemben azt mondják, hogy a jelenleg működő technológiák megbízhatatlanok, ráadásul szükségtelen mértékben sértik meg a polgárok magánéletét és szabadságjogait. Az egyik legnagyobb ellenvetés arra vonatkozik, hogy az arcfelismerő rendszerek hajlamosak hibát véteni abban az esetben, ha nők vagy sötétebb bőrű személyek azonosítása a feladat.

Az illetékes döntéshozó szerv egyébként 8-1 arányban fogadta el a tiltást, 2 tartózkodás mellett, vagyis igen komoly támogatást kapott a javaslat. A döntés várhatóan a jövő héten esedékes második szavazás után lép majd hatályba.

Az USA-ban példa nélküli a San Francisco-i tiltásForrás: 123rf

Egy, a döntést támogató szakértő a BBC-nek úgy nyilatkozott, San Francisco ezzel deklarálta, hogy az arcfelismerő megfigyelő technológia nem összeegyeztethető egy egészséges demokráciával. Matt Cagle, az észak-karolinai American Civil Liberties Union képviselője hozzátette, más városoknak is követniük kellene a példát, és erősebben kellene védeniük az állampolgárok biztonságát és jogait.

Ezzel szemben vannak olyanok, akik úgy látják, a nyílt tiltás helyett bölcsebb lett volna egy moratórium bevezetése. Joel Engardio, a Stop Crime SF alelnöke jelezte, elismerik, hogy vannak problémák az arcfelismerő technológiákkal, és egyetértenek abban, hogy ezeket ma még nem kellene használni. Kiemelte azonban, hogy a technológia várhatóan fejlődni fog a későbbiekben, és idővel, amikor már kellően megbízható lesz, valóban hasznos eszköze lehetne a közbiztonság fenntartásának.

Az új szabály egyébként nem vonatkozik a szövetségi (vagyis nem helyi) szervek munkájára, következésképpen ezek az ügynökségek továbbra is működtethetnének ilyen technológiát például a város repterén vagy a kikötőjében.

Az ügyben külön izgalmas volt, hogy többen kampányoltak – sikertelenül – azért, hogy a tiltás ne vonatkozzon a helyi rendőrségre. San Franciscóban ugyanis a rendőrök jelenleg nem használnak arcfelismerő technológiát, azonban USA több városában ez már bevett gyakorlat.