Felszámoltak egy rendkívül veszélyes webáruházat

2019.05.16. 14:03

Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit – közölték német illetékesek.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és a németországi ügyészi szervezetrendszer internetes bűnözés elleni küzdelemre szakosodott egysége (Zentralstelle zur Bekämpfung der Internetkriminalität – ZIT) közölte, hogy felszámolták a Wall Street Market elnevezésű platformot, amelyen legfőképpen kábítószerrel – a többi között kokainnal és heroinnal -, lopott adatokkal, hamisított dokumentumokkal és kárt okozó szoftverekkel kereskedtek.A Trade Magazin cikke beszámol arról, hogy a platform az úgynevezett TOR hálózaton, a darkneten – az internetnek a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők által használt részén – működött. Üzemeltetésével egy 22 éves, egy 29 éves és egy 31 éves német férfit gyanúsítanak, őket április végén vették őrizetbe. Lefoglaltak több nagy értékű járművet, 550 ezer euró (178 millió forint) készpénzt és eurómilliós nagyságrendű értékben bitcoin, illetve monero kriptovalutát. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásban vannak.

Forrás: Shutterstock

Lefoglalták a platform működtetéséhez használt szervereket, amelyekben az online piactér rendszerében a felszámolás előtt több mint 5400 eladót, mintegy 63 ezer értékesítési ajánlatot és 1,15 millió felhasználói számlát tartottak nyilván. Az üzemeltetők minden ügylet után az értékesítési ár 2 és 6 százaléka közötti összegnek megfelelő jutalékot kasszíroztak.

A német hatóságok által kiadott közlemény alapján

a Wall Street Market a második legnagyobb illegális online kereskedelmi platform volt. Egy fedett nyomozók közreműködésével folytatott nemzetközi eljárással számolták fel a hatóságok. Azután léptek akcióba, hogy az üzemeltetők április 23-án átállították a portált karbantartási üzemmódba és elkezdték magukhoz venni a felhasználói számlákon elhelyezett összegeket. Ez a tevékenység exit scam néven ismert – áll a közleményben.

Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Eugenio Marongiu

Az amerikai és holland hatóságokkal és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetével (Europol) közösen folytatott nyomozás révén Los Angelesben elfogtak két gyanúsítottat, akik a hatóságok szerint a portál legnagyobb forgalmat lebonyolító kábítószer-kereskedői közé tartoztak. A gyanúsítottaknál tartott házkutatásokon drogok és számos illegálisan tartott fegyver mellett készpénzt is találtak, több millió euró értékben.