Az ország, ahol az elefántok dönthetik el a választásokat

Okavango Nemzeti Park, a világ legnagyobb védett területe, elefántok, Botswana, Okavango-delta
Vágólapra másolva!
Bár szavazni nem szavazhatnak, mégis a közelgő botswanai választások eldöntői lehetnek az elefántok - írja a Bloomberg. Az ott élő állatok gazdasági, közvetetten pedig politikai játszmák kereszttüzébe kerültek. S miközben természetvédők elszántan óvják őket, egyre többen vannak azok, akik racionális belátások mentén érvelnek újbóli vadászhatóságuk mellett.
Vágólapra másolva!

Könnyű belátni, miért váltak az elefántok olyan megosztóvá Afrika egyik legbékésebbnek számító, kiegyensúlyozott gazdasági fejlődést felmutató, a főként gyémántbányáiról és szafarijairól ismert Botswanában. Itt él a világ egyik legnagyobb elefántpopulációja, és amióta kilövési tilalom van az állatokra, azóta a gyarapodó csordák tagjai egyre több bajt és kárt okoznak a lakosságnak.

Az Okavango Nemzeti Park, Botswanában Forrás: AFP/Michel Denis-Huot

Az elefántok mostanra több problémának lettek a központi elemei, amik részben gazdasági természetűek, politikai vonatkozásúak, és etikai kérdéseket is felvetnek.

A botswanai sajátos helyzet megértéséhez fontos tudni, hogy az ottani elefántállomány zöme a Kavango Zambezi Határmenti Környezetvédelmi Területen él.

A világ legnagyobb elefántmenedéke

A Kavango Zambezi néven ismert terület a bolygó egyik utolsó, érintetlennek semmiképp sem érintetlen, de viszonylag egységesen megőrzött vidéke, amelyen területileg öt (Angola, Zambia, Zimbabwe, Botswana és Namíbia), közigazgatásilag, illetve menedzselési feladatok szempontjából négy ország osztozik (Angola kivétel).

A világ legnagyobb természetvédelmi területe (színessel kiemelve), a Kavango Zambezi Határmenti Környezetvédelmi Terület Forrás: http://www.kavangozambezi.org

Egyes becslések szerint itt él a vadon élő elefántok nagyjából fele, kb. 400 ezer példány. Abból is a legtöbb, mintegy 130 ezer, Botswanában (bár a botswanai környezetvédelmi miniszter nemrég egy felszólalásában 160 ezerről beszélt).

Az Egyesült Királyságénál közel kétszer nagyobb területen 17 nemzeti park található - az egyik legismertebb az Okavango Botswanában -, ám a természetvédelmi terület nincs elkerítve.

Így az állatok lényegében szabadon járhatnak a hatalmas szavannákon, és azok névleges határain túl is.

Ezt pedig a mindinkább elszaporodó, és sok turistát vonzó elefántok meg is teszik.

Botswanai tájkép Okavango vidékén: a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata gazdag élővilágnak ad otthont Forrás: Pinterest

Így egyrészt rengeteg, gazdasági értelemben vett kárt okoznak, hiszen letapossák az értékes termést, és az amúgy is szűkös vízkészletekre is rájárnak. Ezzel lényegében az emberekkel versenyeznek az értékes erőforrásért, ott, ahol a gazdálkodók egyébként is csak a cirok, a köles és a kukorica termesztése közül választhatnak.

Másrészt pedig ténylegesen veszélyeztetik az ott élőket ezek a nagytestű állatok. Botswanából több esetről is érkezett jelentés, amikor egy elkóborolt elefánt egyszerűen legázolt és agyontaposott egy falusit.

Számos turistát a Kavangóba csábítanak az elefántok Forrás: YouTube/Kruger National Park

Így lesz az elefántokból üzlet

Botswanában 2014 óta kilövési tilalom van az elefántokra, amelyet az állatvédelem nagy bajnokának tartott, és ezért a környezetvédők körében is méltatott korábbi elnök, Ian Khama vezetett be. Khama a Botswana függetlenségét kivívó első elnök, Seretse Khama fia, apja még afrikai királyi leszármazottként kezdte meg működését, és modern politikusként fejezte be. Fia pedig - aki leköszönése óta is töretlen népszerűségnek örvend - hangos elutasítással fogadta a mostani államfő bejelentését, hogy feloldanák a vadászati tilalmat ezekre az állatokra.

Khama politikai indíttatásúnak tartja a kezdeményezést, amivel szerinte az idei októberi választásokat készítik már elő.

A kormány ezt viszont nem így látja. A 2,3 millió lakosú Botswanában tavaly nyilvános meghallgatásokat szerveztek az érintett térségekben élők részére, ahol elmondhatták, mit gondolnak az elefántok kilövésének újbóli engedélyezéséről. Talán nem meglepő, hogy itt többségben voltak azok, akik szerint engedélyezni kell a vadászatot, mert egyszerűen túl sok elefánt van. A kormány ugyan kompenzálja azokat a gazdálkodókat, akiknek termésében kárt tesznek a vadállatok, ám szerintük ez kevés, mert az

állatok kezelhetetlen mértékben elszaporodtak.

Khama szerint viszont éppen azt a jó hírnevét rombolná le ezzel a kormány az országnak, amelyet többek között azzal ért el, hogy az "elefántok menedéke" lett Afrikában, és az orvvadászatot is visszaszorította. Azt is közölte, csalódott a jelenlegi adminisztrációban, mert képesek lennének ilyen brutális módon beavatkozni az élővilágba úgy, hogy közben

a turizmus hozza az ország GDP-jének 20 százalékát.

Ami pedig mi másra, mint főként a szafarikra és az elefántokra épül.

A volt elnök szerint, ha engedélyezik az elefántvadászatot az országban, azzal leértékelik Botswana egyik legfontosabb, a turizmusban hasznosuló erőforrását.

Az állatok mellett pedig a gyémánt az egyetlen, amire a dél-afrikai állam gazdaságilag támaszkodni tud.

A mostani elnök és kormánya azonban úgy látja, jóval többet is ki lehetne hozni ebből a helyzetből. Mert míg ugyan a tehetős nyugati turisták 300 dollárt is hajlandók kifizetni egyetlen éjszakáért, amelyet a vadonban, de otthon megszokott körülmények között tölthetnek egy vértelen szafarin, addig az elefántvadászat jóval több pénzt hozna.

Az elnök szerint a szomszédos országokban

a gazdag látogatók 45 ezer dollárt is kifizetnek egyetlen állat kilövésének lehetőségéért, és az ahhoz rendelt szolgáltatásokért.

Ez kb. 13 millió forint, és a helyi gazdaságba csorogna be.

Ez pedig - érvel az elnök - jóval több, mint 300 dollár, elefántból pedig van elég, talán még túl sok is, így ezt a két vonatkozást össze kellene kötni.

Ha ugyanis nem teszik meg, a turisták elmennek máshova, ahol vadászhatnak, az ott élőknek pedig a nyakán marad a rengeteg, egyre több gondot okozó elefánt

- mondja.

Az állat- és környezetvédőknek nem tetszik a kormány terve Forrás: AFP/Monirul Bhuiyan

Az érintett országok nemrég egy konferencián vitatták meg a vadállománnyal kapcsolatos ügyeket. Itt a botswanai államfő visszautasította azokat a nyugati kritikákat, melyeket a kormánya a vadállatok tervezett, engedélyezett kilövése miatt kapott. Azt is javasolta, hogy az elejtett állatok húsát állateledel-gyártásban hasznosítsák, ezt azonban a környezetvédők heves ellenállása fogadta, etikai alapon. Végül a konferencián amellett foglaltak állást, hogy ösztönözni kell a lakosságot a vadhús fogyasztására, úgy, hogy egyúttal érdekeltté tegyék az embereket az állatállomány megóvásában, megfelelő reprodukciójának elősegítésében.

Valóban akkora gazdasági ereje van a trófeavadászatnak?

A legális kereteken belül zajló, tervezett, de kereskedelmileg értékesített vadászatot támogatók egyik legfontosabb érve a fenntartható vadgazdálkodás elősegítése mellett az, hogy ebből jelentős bevételei származnak a helybéli közösségeknek. Egy néhány évvel ezelőtt kiadott átfogó tanulmány szerint az afrikai vadászat gazdasági teljesítménye évente 200 millió dollárt termel az érintett országok falusi közösségei számára.

Egyes kutatók szerint azonban az összteljesítménynek csak egy igen kis része járul hozzá a lokális társadalmak fejlődéséhez. Az egyik kutató elemzésében arra jutott, hogy az olyan országokban, mint Dél-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Namíbia, a trófeavadászat a teljes turisztikai bevétel 0,3, illetve legfeljebb 5 százalékát adja. Az elemzések szerint a legális vadászatokat kiszolgáló falvak bevételeiknek átlagosan csupán 3-5 százalékát nyerik az eköré épített szolgáltatásokból.

S hogy az elemzői állítások mennyire vannak összhangban a helyi tapasztalatokkal? Egy 2017-es tanulmány szerzői megvizsgálták a kérdést Botswana Mababe falujában. A szerzők megállapították, hogy a helyi lakosok egyértelműen a vadászatmentes szafarik mellett foglaltak állást, amelyeken a turisták fényképezhetik az állatokat, esetleg közel mehetnek azokhoz, de nem ölik le azokat. Mababe lakói szerint ezekből a túrákból több bevételük van évente, mint a vadászat 2014-es betiltása előtt abból volt, lévén, hogy a trófeaelejtés szezonálisan kínált lehetőség a látogatóknak, fényképezni viszont egész évben lehet az állatokat.

Így lesz az elefántokból politika

Egyelőre nem tudni, hogyan végződik az elefántok ügye, az viszont biztos, hogy máris felfordulást okozott a kormányzó pártban, melynek mind a volt, mind a jelenlegi elnök a tagja.

Elefántcsorda a Kavango Zambezi területén Forrás: Wikimedia Commons

A beszámolók szerint választókerületenként is óriási különbségek vannak aközött, hogy a lakosok és a kerületi politikusok hogyan értékelik az elefántkérdést, de az érzékelhető: erősödnek a ritkítást támogató hangok. Úgy tűnik, a közelgő választások előtt Botswana vezető politikai ereje két táborra szakadhat, köszönhetően az elefántok ügyében való egyet nem értésnek.

Ennek kapcsán jelzik többen: szavazni ugyan nem szavaznak, mégis az elefántok dönthetik el a választásokat.

S miközben a viták zajlanak, addig természetvédelmi szervezetek arról jelentenek, hogy az északi területeken, Kavangónál, megnőtt a gyanús körülmények között megtalált, leölt elefántok száma. Jelzésük szerint a vadállatoktól fenyegetett lakosok egy része kezébe vette az elefántok ritkításának ügyét, annak ellenére, hogy a 2014-es tiltás után nem tarthattak maguknál olyan fegyvert, amivel meg lehet ölni a hatalmas állatokat.